МИНИСТАРКА ПОЉОПРИВРЕДЕ СНЕЖАНА БОГОСАВЉЕВИЋ БОШКОВИЋ У ЛОЗНИЦИ – ДА СЕ ЊИВЕ ПОНОВО ЗАСЕЈУ

ministarka u loznici

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић посетила је прошлог петка Лозницу како би се на лицу места обавестила о размерама штете које је мајска поплава нанела у Подрињу. Она је у градској управи Лознице разговарала са градоначелником Видојем Петровићем и његовим сарадницима, председником општине Љубовија Мирославом Мићићем и представницима општине Мали Зворник о последицама поплава и клизишта и на који начин их ублажити.

– Детаљно сам обавештена о размерама штете, а посебно ме је занимало колика је у пољопривреди с обзиром на то да су велике површине биле потопљене. Повољно је то што нису свуда оштећења стопроцентна тако да ћемо моћи брже и ефикасније да реагујемо. Помоћ Владе Србије и нашег министарства биће у обезбеђењу потребног репроматеријала да се, тамо где је то сада могуће, засеју њиве. То је прва мера да би се оптимални рок колико-толико искористио, а потом ће уследити коначна процена штете и налажење могућности да се помогне и у воћарству које је такође претрпело штете као и у сточарској производњи – казала је министарка нагласивши спремност министарства да помогне колико може.

Представници три локалне самоуправе министарку и њене сараднике упознали су са последицама поплаве и клизишта у Лозници, Љубовији и Малом Зворнику, а приказан им је и краћи филм о томе. Уколико обећана помоћ стигне, део њива биће поново засејан, а градоначелник Петровић каже да ће се након потпуног извештаја и коначног става Владе Србије знати који су то видови помоћи на које локалне самоуправе могу рачунати.

– Министарка се из прве руке упознала са чиме се суочавамо и какви су проблеми, а после овог састанка најважније је то што знамо шта можемо заједнички учинити како бисмо нашим пољопривредницима бар мало умањили муке у којима се налазе. Готово је сасвим сигурно да ћемо добити помоћ у сетвеном материјалу, минералном ђубриву и гориву, а то је сада можда и најважније како би се бар део поплављених површина поново засејао – рекао је градоначелник.

Иако је тако било предвиђено, министарка није посетила Козјак због кашњења приликом доласка из Шапца те се из Лознице упутила право у Крупањ како би се упознала са штетом у тој општини.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )