43. ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР – САБОР ХУМАНОСТИ

43. ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР – САБОР ХУМАНОСТИ

vilotic

Након одлагања програма због недавних мајских поплава, саборски дани 43. Ђачког Вуковог сабора почели су у среду. Манифестацију посвећену стваралаштву младих отворио је Ђорђе Вилотић, ученик Техничке школа, а свечани концерт приредила је Музичка школа “Вук Караџић”. Завршна свечаност је сутра на саборишту у Тршићу

Представљањем часописа “Виа лингва”, ученика лозничке Гимназије “Вук Караџић”, у среду је почео програм 43. Ђачког Вуковог сабора. О часопису су говорили преводилац мр Драган Пурешић, песник Воја Карановић, ученици и професори српског језика, а потом је у Музеју Јадра приређена изложба Педагошког музеја “Математика није баук” ауторке Маје Николов. Свечано отварање уприличено је у Вуковм дому културе, извођењем Химне Вуку, у интерпретацији Дечјег црквеног хора “Свети Сава” и пратњу Лозничког гудачког трија а част да отвори Ђачки Вуков сабор припала је Ђорђу Вилотићу, прошлогодишњем ђаку генерације ОШ “Вукова спомен-школа” у Тршићу.

– Када су ме из Центра за културу обавестили да ћу данас на овој свечаности имати част да својом беседом отворим Ђачки Вуков сабор, био сам изненађен, одушевљен и затечен. У школи сам пред собом имао теме и градиво за писање литерарних састава, али овога пута све је другачије. Преда мном је ново искушење и нова животна лекција… Пре годину дана проглашен сам за ђака генерације у Вуковој спомен-школи у Тршићу. Био сам пресрећан због тога јер сам се заиста трудио и савладао не само градиво на редовним часовима, већ сам представљао своју школу и на разним такмичењима где сам убирао успехе, посебно из историје… Јесенас сам кренуо у Техничку школу, што ми је и била жеља. Ученик сам одељења Е11, смер електротехничар рачунара.  Солидно сам се снашао у новој средини. Пригрлио сам књигу, упознао нове другаре и професоре и кренуо у нове школске победе… Желим да постанем добар стручњак у свом послу и још бољи човек – поручио је Ђорђе.

У име града, учеснике сабора поздравио је Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, а обележавајући 60 година постојања, концерт су приредили ученици и професори Музичке школе “Вук Караџић”. Програм саборовања настављен је јуче радионицама старих заната у Тршићу, где су полазници сазнали како се праве лицидерска срца или користи разбој за ткање, док је у оквиру етно-музиколошке радионице Владан Радисављевић, етнолог антрополог, пружио могућност да сазнају нешто о свирању на гајдама. Радионица “Пишем ти писмо” одрганизована је у Музеју језика и писма и Кући писаца, где је акценат стављен на 200 година од објављивања Вукове “Писменице” и прве “Пјеснарице”. Уз подршку Невене Митровић, професорке српског језика, и Ане Чугуровић, етнолога, ђаци Гимназије, чланови Огранка Вукове задужбине, писали су језиком и писмом Вукове “Писменице” и “Пјеснарице” писма замишљеним пријатељима из 19. века. У Тршићу су још организоване књижевна, калиграфска и ликовна радионица, док је у ОШ “Јован Цвијић” представљена “Даница за младе” Вукове задужбине у Београду. Фолклорни програм приредили су чланови културно-уметничких друштава “Караџић” из Лознице, “Троноша” из Корените, “Фрула” из Липничког Шора, као и фолклорни ансамбл из Бање Ковиљаче и фолклорне секције из Брасине и Борине. Канцеларија за младе организовала је књижевно вече са популарним музичаром Марком Шелићем Марчелом, а програм се наставља данас у 18 сати проглашењем победника литерарног конкурса “Вуково звоно” у лозничкој гимназији.

С.Пајић

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )