КАРАТЕ: ЗАРИЋ ТРОСТРУКИ СВЕТСКИ ПРВАК – ЗА НЕМАЊУ ТРИ ПУТА ХИМНА

КАРАТЕ: ЗАРИЋ ТРОСТРУКИ СВЕТСКИ ПРВАК – ЗА НЕМАЊУ ТРИ ПУТА ХИМНА

24

Крупањски каратиста Немања Зарић (18) постао је троструки првак света на Светском купу ИКА и WUKF федерација који је прошлог викенда одржан у Београду. У великој конкуренцији такмичара из бројних земаља, Немања је успео да освоји три златне медаље и то као јуниор у катама и борбама и као сениор у микс тиму Србије. Проглашен је за најбољег такмичара и додељен му је велики пехар као признање за изузетан успех. У микс тиму су уз Зарића наступили и Кристина Арсић и Лазар Радосављевић, а Немањина борба је одлучивала о победнику финала у којем су се борили против Украјинаца. Кристина је претрпела пораз, Лазар је успео да се одупре и избори нерешени резултат тако да се млади Крупањац нашао у незавидној позицији да одлучује о боји медаље коју ће тим понети. Пред собом је имао искусног борца, троструког светског првака у ИКЕ федерацији, али и шампиона бројније WKF. Ипак, дошавши из поплавом разрушеног Крупња, без тренинга откако су почеле разорне кише, после неколико дана чишћења блата и муља из дворишта куће, Зарић се није дао омести и још једном је показао да је у глави још чвршћи него у мишићима. Украјинац је претрпео болан пораз, а микс тим Србије окитио се златним медаљама.

– Катастрофа која је задесила Крупањ, али и скоро целу Србију, БиХ и Хрватску додатно ме је мотивисала. Трудио сам се да останем прибран, хладне главе и да не мислим о свим тим ружним стварима које нам се дешавају. Сазнање да сам донео бар трачак светлости у свој овој црнини, посебно ми значи. Нисам имао трему, али сам осећао дозу одговорности. Дани без тренинга неизбежно остављају трага, али није се могло тренирати у тренутку када се прво треба ослободити муља који је преплавио двориште. Ово је круна моје досадашње каријере, а осећај је био изванредан када сам пред својом публиком остваривао нешто за шта сам пролио зноја и зноја – прича Немања који се вратио лопати јер је на Куп отишао док је у дворишту и даље било блата.

Зарић је прошле године освојио двоструку титулу европског првака у каратеу у катама и у борбама за млађе јуниоре на првенству у Будимпешти, има четири узастопна звања првака Србије у ГКФ, а био је и балкански првак у две категорије. Сенсеи је 4. дан, а судећи по резултатима, може се очекивати да се избори и за место у тиму Србије на Олимпијским играма 2020. када ће карате постати олимпијски спорт. Карактерише га располагање бројним техникама и, код већине каратиста неуобичајено, подједнако добро коришћење руку и ногу, што је, очигледно, велика предност над супарницима. Жели да напредује и као тренер, на чему ће, раме уз раме са оцем Драганом, сенсеи 5. дан, ускоро почети више да ради.

Истовремено са Светским купом одржан је и семинар на којем су учествовали председник ИКА федерације Такајуки Кубота, соке 10. дан као и Божидар Пурић, сенсеи 4. дан и председник српске федерације.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )