ГРАДОНАЧЕЛНИК О ОТКЛАЊАЊУ ПОСЛЕДИЦА ПОПЛАВЕ – ТРАЖИМО ВИШЕ  ПОМОЋИ

ГРАДОНАЧЕЛНИК О ОТКЛАЊАЊУ ПОСЛЕДИЦА ПОПЛАВЕ – ТРАЖИМО ВИШЕ ПОМОЋИ

25

Пред Лозницом је велики посао, а најважније је да град уђе у план обнове поплављених подручја, добије значајнију хуманитарну помоћ и привуче инвеститоре. Последице поплаве се отклањају, а градоначелник истиче да је уређење мреже канала и речних токова у сарадњи са “Србијаводама” претходних година допринело брзом повлачењу воде

Градоначелник Видоје Петровић рекао је на конференцији за штампу, одржаној у понедељак у градској управи, да Лозницу и после ванредне ситуације очекује огроман посао. Он је, као у овом тренутку најважније, истакао потребу да град уђе у план обнове поплављених подручја и изградње одбрамбених насипа, да се у њу значајније усмере хуманитарна и друге помоћи са централног нивоа и да се инвеститорима укаже на предности индустријске зоне.

– Иако су надмашени сви историјски максимуми нивоа вода и количини падавина по квадратном метру, индустријска зона није била поплављена. Позивам све инвеститоре да улажу у наш град. Интензивно радимо на уређењу путне инфраструктуре и покушавамо да нормализујемо прилике после незапамћених поплава. Припремамо се за организацију јавних радова, потребно је пронаћи административно решење, и очекујемо да га Влада Србије пронађе за све поплављене локалне самоуправе – рекао је Петровић и додао да стручни тимови излазе на терен по пријави клизишта.

Животиње угинуле током поплаве су уклоњене, дезинфекција, дезинсекција и дератизација су у току, а од недеље се са земље запрашују комарци. Волонтери раде на уређењу сеоских старачких домаћинстава, а градоначелник каже да су на неколико адреса упућени захтеви за донацију у материјалу за кречење, тако да ће, уколико одговор буде позитиван, стотину кућа на сеоском подручју бити окречено.

– Интензивно радимо, али, нажалост, мука која нас је задесила није довољно видљива у целој Србији. Свакоме је своја мука највећа и морбидно би било такмичити се чија је већа, али двадесетак хиљада људи који су претрпели штету због поплаве не заслужују да се то не види. Зато тражимо више помоћи, у могућој мери, јер то у Лозницу не стиже. Од Робних резерви није стигло ништа, а све те воде из околине сливају се код нас. Ми смо имали среће да смо заједно са “Србијаводама” у претходне три године урадили много на мрежи канала и речним токовима тако да се вода врло брзо повукла, осим у појединим џеповима. То је порука за све нас да још више улажемо у ову област – казао је градоначелник.

Конференцији су присуствовали руководиоци скоро свих тимова, осим комисија за процену штете, а Зоран Томић, директор ЈП “Град”, рекао је да је мост у Коренити тешко оштећен током поплаве и да није употребљив за саобраћај. Он је тренутно оспособљен само за прелазак пешака због потреба издвојеног одељења брезјачке ОШ “Мика Митровић”.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )