РАДЕ ГРУЈИЋ, ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ КРУПАЊ – ОБЕЋАНА ПОМОЋ СТИЖЕ

РАДЕ ГРУЈИЋ, ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ КРУПАЊ – ОБЕЋАНА ПОМОЋ СТИЖЕ

5

Крупањска општина снажно је погођена катастрофалним поплавама, а после воде проблеме праве бројна клизишта. Према речима председника општине Рада Грујића, у самом Крупњу је под водом је било око 500 кућа, осам је вода потпуно порушила, осам је оштећено и нису више за становање, док је на селима клизиште оборило 11 кућа.

– Поплављено је било око 500 кућа које се чисте од наноса песка, муља и блата из приземних делова, док би на спратовима могло да се станује у зависности од сигурности објекта. Отворили смо све сеоске месне заједнице, најтежа  ситуација била је у Костајнику који је са обе стране био затворен, а мислим да ћемо  за два три дана пробити све путне правце. Од понедељка је пуштена струја у све МЗ, осим тамо где је то било немогуће, са водовода “Лазе” има техничке воде. У суботу је стигло шест тешких машина које каналишу реке, рашћишћавају путеве и терен. Остала су четири моста у граду, а многи су оштећени под налетом бујице.  На Богоштици су пала четири моста, Брштици два, Кржави два, а у граду је од 15 малих, пешачких мостова остао један. У понедељак је дошла још једна велика машина која ће уклонити попадале пешачке мостове да би тешка механизација  могла да прође и рашчисти речна корита – рекао је Грујић за ЛН у уторак, када смо други пут од прекида четвородневне блокаде посетили ово место.

Према његовим речима, Крупњу је потребно људство да помогне у рашчишћавању терена и кућа од наноса, а тренутно је најнеопходнија сточна храна.

– Путни правац је пробијен у суботу у подне од Завлаке и тада смо “продисали”. Посетили су нас министри Селаковић, Љајић, председник Томислав Николић, они су обећали помоћ и она стиже, нисмо сами ни заборављени.  Стигле су огромне количине хране, воде,  средстава за хигијену, дезинсекцију и дезинфекцију. Имамо  две цистерне за отпушавање канализације, три за воду и тражимо још две да у очишћеним деловима града, где је штета мања, почнемо  прање улица. Сада је најважнија борба да се терен што пре рашчисти и обави дезинфекција и дезинсекција. Иначе, здравствена ситуација је за сада стабилна, а лекова има довољно – каже он.

Колика је штета нанета Крупњу, више ће се знати када екипа од тридесетак професора  новосадског Грађевинског факултета, инжењера и студената завршних година, заврши попис и процену штете, а они ће, према речима председника општине,  бесплатно радити и пројекте за све оштећене куће.

У Крупањ је стигла велика помоћ, али има проблема. Председник каже да се оно што се пријави у Црвени крст дистрибуира по распореду, али оно што допремају разна удружења, она сама и деле, па се дешава да неко добије по два, три пута помоћ, а неко једном или ниједном, због чега се  грађани жале. Он јесте чуо да има и оних који добијену помоћ препродају, нема поуздане информације, али нам је више грађана потврдило да се то ради.

 

ЖРТВЕ

 

Величко Дивљаковић прва је жртва поплаве у Крупњу, а због клизишта је, како незванично сазнајемо, настрадао и Милан Симеуновић  у Брштици.

 

ПОДРШКА

 

Крупањ су ових дана посетиле многи званичници и јавне личности међу којима патријарх Иринеј, престолонаследник Акександар са супругом, глумац Бранислав Трифуновић.

 

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )