КАД ПРИРОДА ПРАВИ ЏИПИЈАДУ – РЕЛИ У КОЈЕМ СУ СВИ ПОБЕДНИЦИ

КАД ПРИРОДА ПРАВИ ЏИПИЈАДУ – РЕЛИ У КОЈЕМ СУ СВИ ПОБЕДНИЦИ

9

Уместо тродневног гучевског релија, чланови клуба “Екстрем 4х4 Лозница” од прошлог викенда возе помоћ по неприступачним селима лозничког, крупањског и малозворничког краја. Они су у суботу, чим је пут постао иоле проходан стигли у Крупањ

 

Јубиларни 10. Оф-роуд рели “Гучево 2014” требало је прошлог викенда да забави Лозничане који воле да гледају моћна теренска возила, а учесницима такмичења да донесе бодове у државном првенству Србије. Ипак, природа је имала другачије планове.

– Спремили смо се најбоље досада јер нам је рели био јубиларни десети и посвећен стогодишњици Церске и Гучевске битке. Међутим, ово што нас је снашло пребацило нас је у потпуно другачију стварност и уместо у такмичарска, возила су претворена у транспортере помоћи пострадалима у неприступачним крајевима. Солидарност је изашла на видело, акција траје непрестано, пробијамо се где друга возила не могу и допремамо храну, воду и све што је потребно онима који су до нашег доласка били одсечени од света – прича Зоран Матић, председник лозничког клуба “Екстрем 4х4 Лозница” и власник сервиса “Томин”.

Чим је то било могуће, у суботу ујутру, чланови клуба напунили су теренце хуманитарном помоћи и упутили се у Крупањ који је претходна три дана провео у борби са бујицама, потпуно одсечен од света. Да пут није постао проходан, момци у џиповима кренули би ка центру Рађевине алтернативним правцима преко околних планина. Матић каже да су се трудили да оду у места у која други не могу да се пробију па су недељу провели разносећи помоћ по Брштици, Лазама, Змајевцу и другим поплављеним местима. Стање на терену било је страшно, много обореног дрвећа, камења, песка и блата као и покиданих електроводова.

Акцију помоћи покренуо је Бранко Антић који је по сазнању да је Крупањ остао изолован у борби са бујицама, без воде и основних услова за живот и да им нико не доставља помоћ, покушао преко друштвене мреже фејсбук све да организује.

– Јавило се мноштво суграђана и окупили смо се у суботу ујутру код некадашње Градске кафане, а Матић је организовао своју групу џипова и они су нам много помогли. Без њихове помоћи тешко да бисмо ишта успели да учинимо. Пружили су нам најпотребнију подршку у тренутку када је тешко било проћи без теренских возила. У Крупњу је тешка ситуација и мислим да не треба да троше новац на ствари које им ми можемо дати, већ да их употребе за санацију својих кућа. Најважније је да се добро организују савети месних заједница како би нас упутили тамо где је најпотребније и код најугроженијих, а не да нас шетају по местима у којима људима ништа не фали као што нам се догађало. Најважније је да помоћ добију они који су угрожени, без обзира на то да ли се налазе у Лозници, крупањској или малозворничкој општини – каже Антић и додаје да је велику помоћ пружио и други клуб “Екстрим оф-роуд”.

О проблемима у подели помоћи говори и Матић који указује на неорганизованост у допреми и расподели. Каже да се дешава да наиђу две неповезане групе које, не знајући да је пре њих неко био, помоћ дају и онима који су је већ добили док други остају ускраћени.

– Све се своди на добру вољу, покушавамо да сви добију равномерно и због тога позивам све који желе да носе помоћ да се јаве у штабове како би били упућени где је шта потребно. У Крупњу сада има доста помоћи, а ми смо у понедељак сазнали да су нека села у малозворничкој општини данима била одсечена па смо тамо одмах упутили џипове. Ми можемо у сваком тренутку доставити помоћ у неприступачне пределе па позивам месне заједнице да  се, када се укаже таква потреба, јаве кризним штабовима и да их замоле да нас упуте где треба. Сада ћемо помоћ достављати и по лозничким селима која су претрпела тешке последице – говори Матић између два одласка на терен.

Неуморни возачи џипова кажу да су почели да им се јављају осипи по телу после свих тих вожњи, али најмање маре за себе. Иако се на њихову страст за вожњом пуном адреналина по неприступачним теренима понекад и не гледа благонаклоно, испоставило се да је у овако тешким ситуацијама веома добро имати у граду клуб попут “Екстрема 4х4”.

– Наше спортско такмичење, неки кажу будалашење, показало се као веома корисно у оваквом стању и овога пута имало је пуну сврху. Урадили смо све што се могло, а настављамо и даље – каже Матић.

У овим вожњама није се мерило време и није било освајања бодова, у релију који је закувала природа победили су сви који су показали да смо солидарни и, како Матић каже, народ од срца.

Н. Трифуновић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )