ПЛАНОМ ГЕНЕРАЛНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ ПРЕДВИЂЕНО ДА ОД КАСАРНЕ НАСТАНЕ НАСЕЉЕ – ТРАЖИ СЕ ИНВЕСТИТОР

ПЛАНОМ ГЕНЕРАЛНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ ПРЕДВИЂЕНО ДА ОД КАСАРНЕ НАСТАНЕ НАСЕЉЕ – ТРАЖИ СЕ ИНВЕСТИТОР

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Локација касарне “Клупци” у предграђу Лознице Планом генералне регулације предвиђена је за место на којем ће бити изграђени стамбено-пословни објекти. Препреку остварењу плана представља жеља војске да објекат прода, тако да се сада чекају инвеститори пошто сам град нема новца за куповину

Планом генералне регулације, усвојеним на последњој седници Скупштине града, предвиђено је да се на простору некадашње касарне “Клупци”, а сада издвојеног објекта Центра за обуку – Ваљево, граде стамбено-комерцијални објекти. План је једно, а стање на терену друго па се тако касарна и даље налази у поседу Војске Србије, а Влада Србије ју је пре равно пет година уврстила у Мастер план располагања непокретностима које нису неопходне за функционисање ВС, односно омогућила њену продају. Предвиђено је да првенство у преносу права на коришћење некадашњих војних објеката има локална самоуправа, а Влада је, у складу са тим, дала налог да се непокретности најпре понуде локалним самоуправама и јавним предузећима Србије, уз надокнаду по тржишним условима, или размену за станове. Одлучено је да се размена са локалном самоуправом и јавним предузећима може обавити и директном погодбом без расписивања тендера, али уз контролу Владе. Уколико се, међутим, објекат продаје на тендеру, основни је критеријум понуђена цена. Вредност објекта процењује подручна филијала пореске управе, а Министарство одбране има право њеног контролисања. Новац од продаје уплаћује се у буџет републике, а њиме располаже и Министарство одбране и то “у циљу ефикаснијег спровођења реформе војске, набавке опреме и наоружања и социјалног и стамбеног збрињавања припадника министарства и војске”. Како је од ВС добијена сагласност да се простор касарне намени за неке друге сврхе, а не војне, сада се могу предузети кораци да план постане стварност. Градоначелник Лознице Видоје Петровић каже да је локална самоуправа средином прошле године упутила Министарству одбране, као кориснику парцеле која је у власништву државе, молбу да се она уступи граду.

– Они се, међутим, нису сагласили са тим, већ су понудили да нам је продају по предвиђеним условима. Пошто нисмо у прилици да је купимо, стање остаје какво тренутно јесте. Ми ћемо кроз локалну администрацију и Канцеларију за локални економски развој представљати ову локацију и нудити је потенцијалним инвеститорима јер је сами не можемо прибавити. То остаје релативно добра, атрактивна локација за будућност – каже градоначелник.

Бивша касарна “Клупци” простире се на површини од скоро 14 хектара на уласку у град из правца Ваљева, делом уз магистрални пут М-4. Унутар ограде налазило се 26 објеката укупне површине од 7.134 квадратна метра које нико не одржава, пошто министарство не издваја новац за то, па су се неки од њих и урушили. Тачну вредност бивше касарне утврдиће надлежни када дође час за то. Пре три године, када смо писали о судбини клубачке касарне, лознички трговци некретнинама сматрали су да би земљиште продавано у комаду као њива коштало од сто до 200 евра за ар, а парцелацијом и прављењем улица вредност би му се дестоструко увећала с тим што би плацеви ближи магистрали имали вишу цену од оних до Ђачке улице. Према неким мишљењима изреченим тада, цена ара могла би бити виша и од три хиљаде евра. Зграде су углавном пропале, неке су у катастрофалном стању, тако да се о њиховој цени тешко може и говорити.

Налажењем инвеститора који би пронашао интерес да уложи новац у куповину касарне, Лозница би у догледно време у предграђу могла добити ново насеље. Тренутно локација можда не изгледа превише атрактивно, али корак по корак, Клупци су све ближе граду.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )