МЕМОРИЈАЛНА ГАЛЕРИЈА “БИТКА НА ДРИНИ” – УСКОРО ПРОШИРЕНА ПОСТАВКА

МЕМОРИЈАЛНА ГАЛЕРИЈА “БИТКА НА ДРИНИ” – УСКОРО ПРОШИРЕНА ПОСТАВКА

POSETIOCI GALERIJE U BANJI KOVILJACCIБитка на Дрини је највећа битка српске војске у Првом светском рату, али је заборављена, због чега је и отворена Меморијална галерија “Битка на Дрини”, каже  председник истоименог удружења Жарко Ћосовић. Од Министарства културе за уређење сталне поставке добијено 300.000 динара, а у плану је и објављивање дневника генерала Михаила Рашића, који се борио на Гучеву

До краја овог месеца требало би да буде отворена проширена поставка у Меморијалној галерији “Битка на Дрини” у Бањи Ковиљачи. Према речима председника истоименог удружења Жарка Ћосовића, у току су радови на делу зграде старе поште, у којој је галерија и она ће ускоро посетиоце примити у новоуређеном простору.

– У новембру прошле године смо за наш пројекат од Министарства културе за уређење сталне поставке добили 300.000 динара. Набавили смо информатичку опрему, противпожарне апарате, климу, још три витрине, сашивене су и униформе српског и аустроугарског војника које ће бити на луткама. У делу галерије који се сада сређује биће и плазма на којој ће посетиоци моћи да гледају видео-материјале о Великом рату. Све то ће бити доступно посетиоцима у мају, када очекујемо отварање проширене поставке.  Иначе, наша досадашња поставка биће у овој јубиларној години изложена у Крупњу, Љубовији и Осечини, општинама на чијим се територијама одигравала битка на Дрини – каже Ћосовић.

Према његовим речима у нови простор  “Меморијалне галерије Битка на Дрини” доћи ће изложба посвећена Дринској дивизији коју су урадили историчари Горан Вилић и Зоран Тошић и овде ће стајати стално.  Удружење је за издавање дневника генерала Михаила Рашића, команданта Комбиноване дивизије у борбама на Гучеву, прошле године конкурисало код Министарства културе и одобрено им је 140.000 динара. Он је  командовао сектором дугим 17 километара, од Липничког Шора до краја Гучева, у Горњој Борини, и сваки дан је записивао кратке цртице. Све то је средио и откуцао на 290 страна почетком  1915, а припремио је још једну књигу прилога међу којима су заповести, извештаји и карте на 260 страна. План је да књига светлост дана угледа до 6. септембра и годишњице Гучевске битке чиме ће удружење  допринети обележавању стогодишњице битке.

Т.М.С

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )