ЗАВРШЕН 8. ФЕСТИВАЛ ГЛУМАЧКИХ ОСТВАРЕЊА – ОД МОЛИЈЕРА ДО БАСАРЕ

ЗАВРШЕН 8. ФЕСТИВАЛ ГЛУМАЧКИХ ОСТВАРЕЊА – ОД МОЛИЈЕРА ДО БАСАРЕ

festival

Најбољи глумци 8. фестивала глумачких остварења у Лозници су Сања Вељковић из рачанског позоришта и Мирко Марковић, члан Позоришта аматера Батајнице. Стручни жири доделио је награде најбољим епизодистима и најбољем младом глумцу, док је публика бирала глумце вечери. Ревијални програм фестивала протекао је у знаку драмских секција из Липничког Шора, Драгинца,  Љубовије, Лознице и Сенте. Награда “Петар Грујић” припала Биљани Станковић

Осми фестивал глумачких остварења аматера Србије завршен је у уторак свечаним уручењем награда најуспешнијим глумцима, који су и овај пут показали колико је танка нит између њих и колега професионалаца. Током осам дана публика је видела премијеру домаћег позоришта (“Венецијанка”), шест такмичарских (Велика Плана, Рача, Бољевци, Богатић и Прњавир, Смедеревска Паланка, Земун) и једну професионалну представу, а по коментарима оних који су одгледали све, овогодишњи програм био је један од најквалитетнијих до сада. За најбољу главну мушку улогу жири је награду доделио Мирку Марковићу за улогу Жоржа Дандена у истоименој Молијеревој представи, коју је режирао Фуад Табучић а извело Позориште аматера Батајнице из Земуна. Најбољу жен-ску улогу остварила је Сања Вељковић, бриљирајући у улози Гине у представи “Путујуће позориште Шопаловић” Љубомира Симовића, коју је режирао Дејан Цицмиловић а извело рачанско аматерско позоришта Културног центра “Радоје Домановић”. Од прошле године списак награда је проширен па су тако изабрани најбољи епизодисти и најбољи млади глумац. За најбољу женску споредну улогу награђена је Мирјана Зељковић (Марлена), која је изазвала одушевљене публике током представе “Вечера будала” Франсиса Вебера, у режији Боре Ненића и извођењу БАГ театара из Бољеваца, док је за најбољу мушку епизодну улогу награђен Нинко Ковачевић за улогу Алексе Вуковића у представи “Свети Георгије убива аждаху” Душана Ковачевића, коју је режирао Иван Томашевић а заједнички извели Позориште “Јанко Веселиновић” из Богатића и Аматерско позориште Дома културе из Прњавора. Најбољи млади глумац фестивала је Петар Коморџић, који је у истој представи имао улогу Вана Сирочета, а на завршној свечаности публика га је наградила овацијама и бурним аплаузом. Награде глумцима уручио је др Јездимир Вучетић, заменик градоначелника, и народни посланик, који је и званично затворио фестивал.

– Уз честитке глумцима, захваљујем се свима онима који се баве позориштем, који својим ентузијазмом, талентом и идејама уносе ведар дух и свежину у тмурно време у којем живимо. Бављење уметношћу може се сматрати и великим хуманим радом – казао је Вучетић.

Да су глумци у већини представа успешно обавили своје глумачке задатке сложио се и жири који је вредновао њихове наступе.

– Све представе су задовољиле одређене уметничке критеријуме захваљујући аматерима који су схватили да је глумац најзначајнији видљиви део представе – констатовали су Дајана Ђедовић, Љубомир Ћорилић и Драган Тошић, чланови жирија.

У ревијалном делу фестивала представиле су се драмске секције основних школа из Липничког Шора, Драгинца, Јадранске Лешнице, омладинска сцена АП “Александар Јоковић” из Љубовије, камерна сцена “Мирослав Антић” из Сенте, као и драмски студио лозничке гимназије који је премијерно извео представу “Богојављенска ноћ” Виљема Шекспира у режији Зорана Грујића. Већ традиционално, КУД “Караџић” уручило је и посебну награду “Петар Грујић”, која се додељује за изузетан глумачки допринос развоју лозничког позоришта. Ове године награда је додељена Биљани Станковић, дугогодишњем члану друштва, која се прошле године окитила и наградом глумице вечери. У част награђених глумаца на сцени Вуковог дома културе изведена је представа “Хипертензија” Светислава Басаре, у којој су играли глумци Предраг Ејдус и Бранислав Трифуновић.

ПРЕКИНУТА ПРЕМИЈЕРА

Представа “Венецијанка”, коју је извело домаће позориште КУД “Караџић”, имало је и мањи пех на премијери. После две трећине одигране комедије, током којих је публика у више наврата аплаузима награђивала глумце, нестало је струје у Вуковом дому културе. Уз светла мобилних телефона глумци су се повукли са сцене док је публика одлучно остала да сачека наставак представе. После десетак минута струја је стигла, а изабраници редитеља Зорана Грујића одиграли су комад до краја.

– Драго нам је што је публика имала разумевања за непредвиђене околности а и цела екипа која је радила на представи није губила расположење. Буром аплауза смо награђени када је представа настављена, као и на самом крају. Утисак је да нисмо разочарали наше суграђане – каже Зоран Грујић.

За глумца вечери проглашен је Борислав Матовић који је имао улогу Бернарада, а одличан утисак оставили су и Никола Ђуричић (Јулио), Весна Ристановић (Валерија), Лела Милић (Нена), Андријана Стефановић (Орија) и Катарина Павловић (Анђела).

МОСТ ПРИЈАТЕЉСТВА

Град ће и наредних година помагати ову све значајнију културну манифестацију,поручио је Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, на отварању фестивала

– Иако је већ осми фестивал, још увек се добро сећам представа са трећег и четвртог или неких ранијих. Ова манифестација окупља квалитетне позоришне представе из региона, атмосфера је свечана, како и доликује фестивалу. Фестивал за нас Лозничане значи излазак у свет, али значи и долазак света код нас.  За време фестивала град одише посебном атмосфером, Лозничани са радошћу долазе из вечери у вече и стичем утисак да је публика задовољна јер може да упозна суштину живота кроз различите редитељске представе. Фестивал је мост између градова који долазе код нас, између аматерских позоришта и глумаца, а то свакако води друштво напред – поручио је Ђокић.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )