ВРЕМЕНСКЕ НЕПОГОДЕ – ЈАДАР ОПЕТ ПЛАВИ

ВРЕМЕНСКЕ НЕПОГОДЕ – ЈАДАР ОПЕТ ПЛАВИ

JADAR U BRADICUДок су широм западне Србије многи градови претрпели велике штете од последњих поплава, у Лозници је непогода захватила Драгинац и села у горњем току Јадра, као и село Брадић, где је река поплавила пољопривредне површине. У Драгинцу је под водом било и фудбалско игралиште, али поплавни талас није био као онај из 2010. године.

– После прве веће поплаве у Осечини, ми смо током ноћи обишли сва критична места и рачунали смо да ће повећан талас из правца те општине стићи за два до три сата у Драгинац. Међутим, појачан проток Јадра у овом атару стигао је тек наредног дана око 10 сати и почео да плави игралиште и околне њиве – каже Јанко Алексић, члан Градског штаба за ванредне ситуације.

Он је са колегама обишао и мост на Јадру у Јелаву где је вода достизала ниво од 240 центиметара, што није било алармантно, а стање је слично било и у суседном Козјаку. До изливања Јадра из корита дошло је у селу Брадић, где су њиве које се налазе уз обалу биле су под водом, али мештани кажу да се вода брзо повлачила и да штете има, али не као пре пар година. Поред Штаба за ванредне ситуације, стање на терену пратили су и припадници ватрогасне јединице, спремни да помогну у случају већих поплава, а стручњаци Одељења за привреду процениће ових дана колика је нанета штета.

У крупњској општини Јадар се излио у Завлаци, Мојковићу и Доњој Брезовици. Било је поплављено око 200 хектара пољопривредног земљишта.

– Није било бујица, ни одношења земљишта, а на подручју где се Јадар излио мештани ће морати. чим се вода у потпуности повуче, поново да засеју своје парцеле. На делу регионалног пута у Мојковићу саобраћај је био у прекиду, а у том месту евакуисали смо  стоку, док евакуације људи није било. На појединим некатегорисаним путевима дошло је до мањих одрона, а њихово санирање почећемо чим нам то временске прилике дозволе. У уторак смо на реци Кржави затворили мост за теретни саобраћај због тога што су темељи поткопани. Док се водостај не смањи нећемо моћи да интервенишемо – каже Златомир Деспотовић, директор ЈП “Пут”.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )