ВОДОВОД ДО ЗАЈАЧЕ – ДО ЧЕСМОВАЧЕ ЗА 50 МИЛИОНА

DO VODOVODA ISPRAVNA VODA IZ CISTERNE

Приоритети града су редовно допремање воде мештанима Зајаче и убрзана припрема пројектне документације за изградњу крака градског водовода. Процена је да би водовод до Зајаче коштао од 30 до 50 милиона динара

Отако је сеоски водовод у Зајачи проглашен неупотребљивим због присуства тешких метала у води, више пута је поновљено да је једино трајно решење изградња градског водовода до овог места. Чуло се више процена колико би времена требало за то, али не и колико је новца потребно, осим да град то не може сам да финансира.

Према речима др Јездимира Вучетића, заменика градоначелника, после одлуке Завода за јавно здравље-Шабац да је локални водовод  неупотребљив, радна група је утврдила два приоритета.

– Осим сталног допремања воде за пиће цистернама и флаширане воде за школу и амбуланту, приоритет је  убрзана припрема пројектне документације за изградњу крака градског водовода према Зајачи. Добили смо предложене трасе и Градско веће треба да одлучи коју ћемо реализовати, а онда и да се обратимо ресорном министарству, односно Влади да нам у томе помогне. Градски водовод би ка Зајачи ишао од Воћњака или Плоче, а процена је да би та инвестиција коштала између 30 и 50 милиона динара. Према неким проценама, уколико би све ишло убрзано, посао би могао да се уради у најбољем случају за осам месеци. Реализацију би могли угрозити имовинско-правни односи, али се и то може решити уколико се  на нивоу Владе Србије изградња водовода прогласи  пројектом од општег интереса – каже Вучетић.

Од 23 раније анализирана узорка из сеоског водовода Кокића извор у Зајачи, као и из бунара, које користи једна или више породица, у 15 је утврђено присуство тешких метала. То су најчешће антимон, у појединим узорцима арсен, а у једном узорку је пронађено присуство кадмијума. Уз то вода је и микробиолошки неисправна. Према речима стручњака, вода контаминирана тешким металима не може се користити за пиће, спремање хране, купање, наводњавање и напајање стоке.

Мештани Зајаче су 28. марта званично обавештени да је вода у сеоском водоводу “обогаћена” тешких металима и да није за употребу. Од тада, уместо својих, одврћу славину на цистерни.

Непромењено

Према последњој анализи воде из сеоског водовода од 7. априла, стање је непромењено и због присуства тешких метала он је неупотребљив. Према речима др Игора Драгичевића, из Завода за јавно здравље-Шабац, остало је да се узму узорци са још два бунара чиме ће контрола обухватити сва места са којих мештани Зајаче пију воду. Контролисана је и вода из цистерне, која се допрема из лозничког водовода, и она је исправна.

Дан и ноћ

О проблему Зајаче говорено и за скупштинском говорницом на овонедељном заседању. О активностима је говорио др Вучетић наглашавајући да је циљ убрзана изградња градског водовода. Председник парламента Јован Тодоровић рекао је да ће са замеником градоначелника и градоначелником разговарати о изради пројекта за Зајачу.

-Паре од републике нећемо добити без пројекта. Има да се уради под хитно, ако треба да се ради дан и ноћ радиће се, и нема друге. Неке ствари могу да чекају, али она деца тамо не могу и тачка- рекао је он.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )