ОД НАРЕДНОГ УТОРКА – ПОЗОРИШНИ АПРИЛ У ГРАДУ

ОД НАРЕДНОГ УТОРКА – ПОЗОРИШНИ АПРИЛ У ГРАДУ

FESTIVAL GLUME

У уторак 22. априла, осми пут заредом, у Вуковом дому културе свечано ће бити отворен седмодневни Фестивал глумачких остварења, чији је домаћин је позориште КУД “Караџић”. Подизање сценске завесе означиће почетаг новог дружења глумаца аматера из више градова Србије, али и премијерно извођење представе “Венецијанка”, коју су домаћини спремали од почетка године. Како правила налажу, ова представа није у конкуренцији за награде које ће на крају фестивала бити додељене најбољем глумцу и глумици, најбољем епизодисти и најбољем младом глумцу. Домаћи глумци добијају награду “Петар Грујић”, која се додељује за изузетан глумачки допринос развоју лозничког позоришта.

– До сада је одиграно близу 50 такмичарских представа и исто толико глумаца је добило награду фестивала. Кад сумирамо досадашње резултате, видимо да није било лако, али смо захваљујући свом ентузијазму успели да доведемо овај фестивал до нивоа на којем је данас. Све је више позоришта која се пријављују за учећше што нас додатно охрабрује да организујемо фестивал и у годинама које су пред нама. На основу програма који ће видети публика, сасвим смо сигурни да ће и осми фестивал имати успеха – каже Драган Тошић, председник КУД “Караџић” и један од оснивача фестивала.

Идеја о фестивалу у Лозници родила се управо у оквиру позоришне секције друштва, а примарни повод био је да се појача дружење са другим позоришним ансамблима, да се размењују искуства на припремању представа и на њиховом опремању и извођењу. Како је записао професор Милован Радивојевић у једној од фестивалских брошура – “Полазило се и од одређеног организаторског искуства испољеног у готовом десетогодишњем организовању смотри аматерских позоришта са подручја Међурепубличке заједнице културе “Сава”, које су понекад трајале – такође у априлу – и по две седмице, а значајно су допринеле формирању позоришне публике чији се укус истанчавао и праћењем позоришних представа професионалаца које су приказиване у Лозници”.

– Редитељ Зоран Грујић и ја ступили смо у контакт са неколико позоришта у Србији, гледали смо неке представе и одлучили да за први фестивал позовемо позоришта из шест градова Србије. Значајно је и то што сваке године имамо и ревијални програм где се представљају омладинска позоришта и школске драмске секције. Од прошле године уведене су још две награде и то за најбољу епизодну улогу и за најбољег младог глумца – подсећа Тошић и додаје да награду за најбоље глумачко остварење не може добити глумац са завршеном позоришном академијом.

Фестивал глумачких остварења сврстан је у догађај од посебног значаја за културу града, а Лозница ће ове године угостити позоришта из Велике Плане, Раче, Бољеваца, Богатића и Прњавора (заједничка представа), Смедеревске Паланке, Земуна, као и драмске секције из Драгинца, Липничког Шора и камерну сцену из Сенте. У част награђених глумаца, на затварању фестивала, 29. априла Установа културе “Вук Караџић” из Београда извешће представу “Хипертензија” по тексту и у режији Светислава Басаре.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )