ДОМ ЗДРАВЉА – ЗДРАВЉЕ ЗА СВЕ У ЛОЗНИЦИ

ДОМ ЗДРАВЉА – ЗДРАВЉЕ ЗА СВЕ У ЛОЗНИЦИ

Dom zdravlja u Runjanima

На светски дан здравља, 7. априла, акцијом у Руњанима лознички Дом здравља почео спровођење пројекта намењеног повећању доступности здравствене заштите социјално угроженом становништву. Пројекат обухвата 400 људи

Протекле недеље лознички Дом здравља „Др Миленко Марин“ потписао је уговор са Министарством здравља о додели средстава за спровођење пројекта „Здравље за све у Лозници“ који је намењен повећању доступности здравствене заштите осетљивим категоријама становништва, пре свега социјално угроженим и на пружање бесплатних здравствених услуга радно активном становништву који немају оверене здравствене књижице. Средства су обезбеђена кроз пројекат министарства здравља „Пружање унапређених услуга на локланом нивуо – ДИЛС“ који се финансира из кредита Светске банке. Локална самоуправа учествује у реализацији пројекта са десет одсто од укупне вредности пројекта.

Према речима Валентине Петровић, представнице за медије Дома здравља, предвиђени су здравствени прегледи 400 становника на двадесет различитих локација и то за старије од деветнаест година. На терену се ради комплетан здравствени преглед, по потреби ЕКГ, пацијенти ће добијати лекове који препишу лекари, радиће се превентивни прегледи, мерење крвног притиска, одређивање шећера у крви, масноће, триглицерида, холестерола.

Од месних канцеларија ће се  тражити да направе спискове, да одреде приоритете јер они најбоље познају терен.

– Било ко може да дође на прегледе, али у оквиру тих 400, јер морамо да правдамо средства која смо добили. На тај начин помоћићемо и оним људима који имају проблем, јер немају оверену здравствену књижицу као и социјално угоженим. Ми смо то већ испробали на примеру Зајаче када смо имали 330 људи који су запослени а нису имали оверене здравствене књижице. Тај број је био и већи јер смо прегледали и чланове њихових породица. Дакле, били смо претеча овога што сада држава ради – истиче др Зоран Николић, директор Дома здравља.

Прегледи су почели 7. априла на Светски дан здрвља у Руњанима. На терену су биле две лекарске екипе које су прегледале 51 пацијента.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )