ПОСЕТА АМБАСАДОРА АУСТРИЈЕ – БУДУЋНОСТ НАС СПАЈА

ПОСЕТА АМБАСАДОРА АУСТРИЈЕ – БУДУЋНОСТ НАС СПАЈА

Loznica02 ambasador austrije posetio gucevo gradonacenik loznice i ambasador foto s.pajic

Беч је био колевка српског препорода, а данас нас спаја и заједничка будућност у ЕУ – поручио је амбасадор Аустрије Јоханес Ајнегер, приликом посете Вуковом завичају. Гост је са домаћини-ма разговарао о могућностима будуће сарадње два града и две државе

Амбасадор Аустрије др Јоханес Ајгнер са својим сарадницима посетио је у среду Лозницу. Он се најпре у градској управи састао са градоначелником Видојем Петровићем, а потом су заједно обишли Вукову кућу, сабориште и Музеј језика и писма у Тршићу, као и спомен-костурницу на Гучеву у којој су сахрањени  посмртни остаци српских и аустроугарских ратника, изгинулих на овом простору 1914. године, на почетку Првог светског рата, током битке на Дрини. О историјском догађају из Великог рата говорио је историчар Зоран Тошић, указујући да је данас Гучево веома “живо место”, које радо посећују излетници, млади, као и параглајдеристи, планинари и возачи џипова.

– Први пут сам у Лозници и овом региону, а посебно ме радује то што сам посетио Гучево и наш заједнички споменик. Историја је понекад раздвајала Аустрију и Србију, али је Вук Караџић пример да нас је историја и спајала. Беч је био колевка српског препорода, а данас нас спаја и заједничка будућност у ЕУ. Аустрија подржава Србију на том путу, а подржали смо и почетак преговора о приступању Србије ЕУ. Ми желимо да и даље подржавамо развој Србије, не само Београда, већ свих региона и да са свима сарађујемо – казао је амбасадор Аустрије.

Градоначелник Петровић је истакао да је са гостом разговарао о свим могућностима даље сарадње, како културне тако и привредне.

– Поред радног састанка на којем смо размотрили неке од могућности будуће сарадње, боравак амбасадора Аустрије искористили смо да заједно посетимо нека од знаменитих места и споменике културе, места на којима су у историји забележена значајна дешавања. Ово је година у којој обележавамо јубилеј – стогодишњицу почетка Првог светског рата, чувене Гучевске и Церске битке. То је историја која нам даје смернице за будућност. Вук је давно кренуо пут Беча и дао нам препоруку да идемо европским путем, а ми данас настојимо да кроз разговоре са пријатељима из Аустрије промовишемо своје потенцијале, ресурсе Лознице, пре свега повезивањем са привредницима, али и са нашим људима који су на привременом раду у тој земљи. Близу 300 хиљада Срба ради у Аустрији а само 40 хиљада је у Бечу и његовој околини. Из Лознице и суседних општина готово 3.500 људи ради тамо. Многе могућности се отварају кроз пријатељске разговоре две државе – казао је Петровић.

Гостима и домаћинима приређена је и узбудљива вожња џиповима кроз гучевске шуме, а радни дан завршен је посетом Вуковом родном селу.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )