НОВИ ПРОБЛЕМИ У ЗАЈАЧИ – ТЕШКИ МЕТАЛИ У ВОДИ

НОВИ ПРОБЛЕМИ У ЗАЈАЧИ – ТЕШКИ МЕТАЛИ У ВОДИ

IMALI LI JOSS METALA U SEOSKOM REZERVOARU

Прошлог петка је потврђено да се у локалном водоводу у Зајачи налазе тешки метали и фекалне бактерије које представљају озбиљан ризик по здравље људи. Вода са локалног водовода није за пиће, кување, купање, наводњавање и напајање стоке. Сабирни резервоар је одмах хлорисан. Град сигурно ради градски водовод до Зајаче, каже заменик градоначелника

Мештани Зајаче од прошлог петка воду за пиће точе из цистерне пошто је она из локалног водовода ризична по здравље људи. Од десет узорака воде за пиће узетих из сеоског водовода и индивидуалних водних објеката у Зајачи седам је неисправно због повећане концентрације тешких метала, а пет због бактерија индикатора фекалног загађења, обавестио је пре седам дана Центар за хигијену и хуману екологију, односно Завод за јавно здравље у Шапцу, градску управу и МЗ Зајача.

Како оцењују, наведене неисправности представљају озбиљан ризик по здравље људи, па вода контаминирана тешким металима не може се користити за пиће и спремање хране. Због укрштене контаминације са бактеријама фекалног порекла, као и због загађености тешким металима, вода не треба да се користи ни за купање, наводњавање и напајање стоке. Међу неисправним узорцима су и они узети у основној школи и амбуланти у којима је повећана концентрација тешког метала-антимона. Вредности нађених материја у Зајачи варирају од врло близу максимално дозвољене границе до и по десет пута већих прекорачења. Завод је као хитну меру предложио обезбеђивање цистерни са хигијенски исправном водом за становништво, уз препоруку да треба приступити хитном проширењу градске водоводне мреже до Зајаче као трајног решења проблема снабдевања водом. Иначе, у Зајачи је рађено испитивање концентрације олова, кадмијума, антимона и арсена у води за пиће. Одмах по добијању овакве информације реаговали су у градској управи и у Зајачу послали цистерну са водом за пиће, а наредног дана, у суботу, на терен је отишао заменик градоначелника др Јездимир Вучетић и екипа лозничког “Водовода”.

– Вода је апсолутно неупотребљива и место ће од сада бити уредно снабдевано цистернама  водом за пиће. Треба да утврдимо да ли се извориште тешким металима загађује површинским водама или из дубине земље. Ако прима тешке метале из дубине земље, онда је цео локални водовод неупотребљив. Уколико на самом изворишту нема тешких метала, постоји могућност да се водовод санира. Планирамо да урадимо градски водовод до Зајаче, у фази смо израде студије изводљивости, али је то велики пројекат. Изградња водовода потрајаће најмање годину и по дана, јер је то велики захват у финансијском и техничком смислу, и без помоћи министарстава, град то неће моћи да уради. Надамо се да извориште није контаминирано из земље и за тај случај имамо пројекат санације који може бити урађен релативно брзо – рекао је у Зајачи Вучетић, који је на челу Радне групе локалне самоуправе, наглашавајући да ће град дефинитивно ићи на изградњу градског водовода до Зајаче.

Екипа лозничког “Водовода” хлорисала је у понедељак главни резервоар са водом за пиће у Зајачи, а Завод за јавно здравље из Шапца узео је узорке воде, потврдио је председник МЗ Слободан Живановић.

– За нас је најбоље решење прикључење Зајаче на градски водовод. Мештани су упозорени да не користе воду са локалног водовода и многи купују флаширану воду. Иначе, сабирни резервоар није чишћен бар двадесетак година – каже Живановић.

Начелник Центра за хигијену др Игор Драгичевић потврдио је узимање узорака воде из сабирног резервоара сеоског водовода по-сле хлорисања.

– Узорци су узети како бисмо видели каква је вода која долази у резервоар. Уколико поново буде утврђено присуство тешких метала на самом изворишту и да допиру из земље, онда је тај локални водовод трајно неупотребљив за снабдевање и становништво не би требало да га користи. Када сазнамо резултат анализе, моћи ћемо да изађемо са новим предлогом мера, а до тада мештани Зајаче треба да се придржавају онога што смо саветовали у нашем обавештењу од прошлог петка. Када се, као овога пута, каже да нешто представља дугорочни ризик са могућим штетним ефектима за здравље, људи то поприлично олако схватају. Међутим, ово је озбиљна ситуација и треба се придржавати мера које смо предложили. Иначе, једино право решење у будућности јесте прикључење Зајаче на градски водовод Лознице чија је вода изузетног квалитета – каже др Драгичевић.

Зајача нема градску воду већ локални водовод, стар више од пола века, који користи део мештана, док остали имају своје изворе. Градска вода дошла је до суседног Пасковца, а тренутно град утврђује најбољу трасу будућег водовода који треба да стигне до Зајаче и о коме се одавно прича. Сада је најважније утврдити има ли поново тешких метала у резервоару, а на основу добијених резултата биће предузети наредни потези на решавању овог озбиљног проблема.

Необавештени

Миланка Васиљевић, потпредседница Савета МЗ Зајача, каже да је јој је из Завода за јавно здравље у Шапцу потврђено да су пре две године радили анализу воде у овом рударском месту  и о резултатима обавестили надлежна министарства и локалну самоуправу.

– Међутим, МЗ није добила такав допис, а ови који јесу нису очигледно реаговали и неко је у том ланцу заказао. Углавном, становништво није обавештено и ми смо до сада живели у незнању што се тиче метала у води.  Замислите да ми од 2012. нисмо обавештени да нам је вода пуна метала. Често се провлачи и прича да деца имају олово у крви  јер нема довољно хигијене, треба прати руке и туширати се, а ми смо то, како се сада испоставило, радили са водом пуном метала. Требало би утврдити ко је одговоран за ову ситуацију и како се десило да ми тек сада добијемо информацију о присуству тешких метала у води коју користимо, уколико су ти резултати тада послати надлежнима – каже она.

НОВЕ АНАЛИЗЕ ПОТВРДИЛЕ МЕТАЛ У ВОДИ

Према последњој информацији добијеној пред закључење овог броја последње анализе воде из Зајаче потврдиле су присуство тешких метала.

– Узето је 13 узорака, осам је неисправно због тешких метала, три због присуства бактерија фекалног порекла, а један због колиформне бактерије. Неки су удружени са микробиолошком неисправношћу, имамо четири узорка који су само микробиолошки неисправни, без тешких метала, и само један који је у потпуности хигијенски исправан. Узорак са главног изворишта, резервоара Кокића извор, узет је посебно и ту је, као и прошли пут, нађена повишена концентрација антимона – рекао је за ЛН  др Игор Драгичевић наглашавајући да мештани треба да се придржавају датих препорука Завода и  не користе локални водовод.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )