КОЛИКО СУ КОШТАЛИ ИЗБОРИ? – КАСА У ЦЕНТРАЛАМА СТРАНАКА

КОЛИКО СУ КОШТАЛИ ИЗБОРИ? – КАСА У ЦЕНТРАЛАМА СТРАНАКА

Strana 2.qxd

Посланички мандат у просеку кошта 33.237 евра. Према првим проценама о улагањима странака у кампању и изборним резултатима,  мандат је највише коштао НДС – 63.664 евра, а најмање СНС – 28.113 евра. Лознички одбори странака углавном нису имали посебне фондове или су они били безначајни у односу на централне

 

После објављивања коначних резултата избора, странке, коалиције и групе грађана дужне су да у року од 30 дана поднесу извештаје Агенцији за борбу против корупције извештај о

о трошковима. У међувремену Агенција ће објавити и прелиминарни извештај заснован на сазнањима током праћења изборне кампање. Са таквим извешатајем у јавност је већ изашла организација “Транспарентност Србија” која указује да је  у кампањи потрошено више новца него што им је из буџета намењено.

 

У Београду гала, на локалу скромно

 

Груба процена је да је укупно ТВ оглашавање свих странака коштало 10-11 милиона евра, а оглашавање преко билборда око 2,2 милиона евра.  Ове активности биле су мање у другим местима него у Београду, али у поређењу са 2012. годином потпуно исте, оцењују у “Транспарентности Србија”.

Председник ГО СНС др Јездимир Вучетић примећује да је ова кампања била приметно скромнија од ранијих, а пошто су у питању парламентарни избори, трошкове је сносила централа странке.

– Комплетан пропагандни материјал добили смо из централе странке одакле су плаћани и други трошкови као и закуп билборда. За медијско оглашавање у Лозници издвојено је 140 хиљада динара.

У ГО УРС који је током изборне кампање поклонио обданишту у Лешници тридесетак хуљада намењених за изборне плакате, кажу да на локалном нивоу нису прављени посебни фондови за кампању.

– Ми и немамо свој рачун јер сва плаћања у кампањи иду са рачуна централе странке. Одатле су вођени и договори са медијским кућама и одатле ће бити и плаћени рачуни – каже Милена Манојловић Кнежевић, председница ГО УРС.

И Јован Тодоровић, председник лозничких социјалиста, тврди у разговору за ЛН да они нису имали посебних трошкова пошто је комплетна кампања финансирана са централног рачуна странке.

За разлику од њих, странке из опозиције кажу да су део трошкова у кампањи и сами покривали.

– Из централе странке за покривање трошкова изборне кампање добили смо 50.000 динара, а још толико смо и сами обезбедили кроз чланарину и помоћ симпатизера – каже др Никола Јаковљевић, председник лозничких демократа.

Михаило Пурић, председник ГО Заједно за Србију, чланице коалиције коју је продводио Борис Тадић, истиче да су водили скромну кампању.

– Обезбедили смо 50.000 за основне трошкове док су из централног изборног штаба обезбедили плакате, а билборде нисмо закупљивали.

Славиша Милетић, обласни руководилац Двери, каже да су водили изузетно скромну кампању и да није тешко израчунати укупан трошак.

– За оглашавање у медијима потрошили смо 55.000 динара, за лепљење плаката хиљаду, а за билтен 4.500 динара и то је било све.

 

Из буџета по посланику 22.000 евра

 

По закону, све листе које су положиле изборно јемство за изборе могле су да рачунају на укупно 160 милиона динара из буџета, равномерно расподељених пре избора, а  листе које су прешле изборни цензус, сразмерно броју посланика поделиће још 642 милиона динара. То значи да ће по посланику свака странка добити око 22.000 евра.

Посланички мандат у просеку кошта 33.237 евра. “Најскупљи” су они које је освојила НДС – 63.664 евра, а “најјефтинији” СНС чија је цена 28.113 евра.

До ове рачунице се долази када се новац који су странке уложиле у оглашавање на телевизијама и закуп билборда подели бројем мандата које су освојиле у Републичкој скупштини. Према подацима “Транспарентности Србија” странке су само на ове две ставке у предизборној кампањи потрошиле између 12 и 13 милиона евра.

Странке су након проглашења изборних листа у року од три дана морале пред надлежним државним органима да положе изборно јемство – готов новац, банкарске гаранције, државне хартије од вредности или  хипотеку, а право на повраћај имају сви који су

освојили најмање један одсто важећих гласова, односно за мањинске листе најмање 0,2. Тај услов није успело да испуни шест учесника избора па ће у наредних 30 дана морати да врате добијена средства из буџета.

З. В.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )