МИНИСТАР САОБРАЋАЈА АЛЕКСАНДАР АНТИЋ О ПРУЗИ И АУТО-ПУТУ – НАДА У КИНЕЗЕ

МИНИСТАР САОБРАЋАЈА АЛЕКСАНДАР АНТИЋ О ПРУЗИ И АУТО-ПУТУ – НАДА У КИНЕЗЕ

MINISTAR U LOZNICI

 

Предвиђени новац из руског кредита за пругу Лозница-Ваљево преусмерен на део Коридора 10 Пазова- Нови Сад. За ауто-пут Лозница-Шабац није још урађен пројекат. Путеви до Текериша и Гучева биће сређени кроз појачано одржавање

Упркос свим обећањима и најавама, из Лознице до Ваљева воз скоро неће кренути, нити ћемо из нашег града до Шапца и Новог Сада у скорије време путовати ауто-путем, односно државним путем. Наде у скору реализацију ова два важна пројекта развејао је министар саобраћаја Александар Антић приликом овонедељне радне посете Лозници и разговора са председником Скупштине града Јованом Тодоровићем.

Министар је позван да се види може ли се шта урадити на уређењу прилазних путева до Гучева и Текериша, али и каква је судбина пруге Лозница-Ваљево и ауто-пута до Шапца. Тодоровић је указао на важност изградње ауто-пута до Шапца “што би допринело активирању индустријске зоне”, и пруге до Ваљева где је најтежи послова одавно завршен.

– Пруга је важна јер би упослила грађевинску оперативу као и за развој Мачванског и Колубарског округа, повезивање са пругом Београд-Бар и Републиком Српском. Очекујемо и отварање рудника јадарита па је значајна и  због будуће експлоатације овог јединственог минерала, богатог литијумом и бором.  Ове године ће 14. августа бити обележено сто година од почетка Првог светског рата и битака на Церу и Гучеву. Звали смо министра да видимо могу ли се путеви до тих места средити. Потребна је реконструкција око 13,5 километара регионалног пута од Липничког Шора преко Козајака, Горњег Добрића, Јадранске Лешнице, Јошеве, Милине и Трбосиља до Текериша. Требало би средити и око десет километара пута од Бање Ковиљаче до Гучева, он је делимично поправљен, али је потребно пресвлачење новим асфалтом. За те послове неопходна је помоћ државе јер су путеви у надлежности ЈП “Путеви Србије” – рекао је Тодоровић.

Међутим, оно што је саопштио Антић свакако нису информације које су Лозничани желели да чују, а то је да пара нема, али ни урађених пројеката. Не желим да ово буде део било какве предизборне кампање нити да дајем било каква обећања, а да знам да то није реално и сигурно, рекао је министар на почетку обраћања медијима. Према његовим речима, ситуација у јавним финансијама је јако тешка, а буџет  “Путева Србије” од 200 милона евра је дупло мањи него пре три године.

– Није фер да пруга Ваљево-Лозница буде део предизборне кампање. Од 1975. године имамо пројекте за њу, тада је проглашена за пругу од националног значаја и не знам колико пута смо отварали та градилишта. Била је у руском аранжману  зато што је то једини пројекат у “Железницама Србије” за који имамо комплетну документацију, али су 2013. средства пребачена на пругу Пазова-Нови Сад. У овом тренутку за пругу до Ваљева није планиран новац. Међутим, са Кинезима преговарамо о модернизацији пруге Београд-Будимпешта и,  уколико буду условљавали да само они финансирају радове на целом пројекту, можемо доћи у ситуацију да са Русима поново преговарамо, да се новац планиран за пругу Пазова-Нови Сад  усмери на Лозница-Ваљево. Данас не видим други начин како можемо обезбедити финансирање пројекта од неких 250 милиона долара јер због нивоа јавног дуга не можемо да размишљамо о било каквој новој кредитној линији до 2016. године – рекао је Антић.

Веселије нису ни информације о ауто-путу ка Шапцу, а осим недостатка новца проблем је непостојање пројекта.

– У овом тренутку разматрамо могућност да се о правцу од Новог Сада до Лознице прича  са кинеским партнерима у форми концесије. Шокиран сам чињеницом да ми као држава немамо ни пројекте за тако важне инфраструктурне објекте. Израда пројекта за деоницу Лозница-Шабац није планирана у 2014. Требало је да се финансира из Министарства за регионални развој, али није ушло у ову годину. Имамо три министарства која се баве овим питањем, саобраћаја, грађевине и регионалног развоја, али, нажалост нема пара. За ауто-пут Лозница-Шабац мора да се уђе у фазу пројектовања и пробаћу да ове године почнемо да радимо тај пројекат, односно да га убацимо у буџет јер ће се сигурно радити ребаланс. Што се тиче путева до места битака у Првом светском рату, у овом крају је предвиђено да се раде путни правци Крупањ-Мачков камен-Шарена буква и Љубовија-Мачков камен-Крупањ. За путеве до Текериша и Гучева видећемо шта можемо да урадимо кроз појачано одржавање – саопштио је министар саобраћаја.

Према речима Ненада Боровчанина, државног секретара Министарства омладине и спорта, изградња ауто-пута и пруге важна је за нормалан развој овога краја, али и свакога дела Србије. Посебно за омладину да би остајала, а не одлазила, али је важно рећи истину да знамо на чему смо, а не да слушамо обећања о ауто-путу за који не постоји ни пројекат.

– Бар знамо шта треба да урадимо и за шта се боримо, а не да као неки политичари правимо мостове тамо где нема ни река – рекао је он.

 Улагања

Морамо прекинути са праксом да правимо нове путеве, а да постојећи пропадају, рекао је Антић и најавио да би у наредне четири године почев од ове, требало озбиљно да се поправи стање постојеће путне инфраструктуре у Србији, у погледу квалитета и безбедности.

– Један од најважнијих пројеката којим се бави Министарство саобраћаја и “Путеви Србије” је рехабилитација и безбедност путева. У овај део Србије уложићемо 30-40 милиона евра у постојећу инфраструктуру. Крећемо 2015. на правцу Лозница-Завлака-Ликодра и Ликодра-Осечина-Ваљевска Каменица. На магистралном путу Лозница-Ваљево радиће се 45 километара, а вредност радова је 13,5 милиона евра – каже Антић.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )