НАПУШТЕНЕ ЖИВОТИЊЕ – УБИЈЕНИ ПСИ ПОРЕД АЗИЛА

НАПУШТЕНЕ ЖИВОТИЊЕ – УБИЈЕНИ ПСИ ПОРЕД АЗИЛА

ker ubijen

Из Удружења “Луња” указују на проблем напуштених паса, који, остављени крај азила, често бивају мета хулигана и оних који се иживљавају над животињама. Протеклог викенда пронашли неколико убијених паса крај прихватилишта

Протеклог викенда у близини прихватилишта за напуштене животиње пронађено је неколико убијених паса, а како тврде у Удружењу за заштиту природе, права животиња и права људи “Луња”, сличне ствари дешавају се већ дуже време.

– После тровања, сакаћења, вешања, сада је актуелно убијање паса из оружја. Откако је отворено прихватилиште, око њега је до сада убијено више десетина паса, а последње лешеве пронашли смо почетком седмице и претпостављамо да су убијени из пушке – каже Рада Живановић, заступница удружења “Луња”.

Даница Ђурић, заменица директора КЈП “Наш дом”, које је надлежно за одржавање прихватилишта, каже да су лешеви животиња пронађени ван ограђеног простора, а да је један пас у углу азила био рањен.

– То се десило током викенда, а рањену животињу су однели ветеринари који су у телу пса пронашли нешто налик метку из ваздушне пушке. Нисмо ништа пријављивали полицији, а уколико удружење то учини, можемо потврдити да су мртве животиње биле крај азила – каже Ђурићева.

Она истиче добру сарадњу са Удружењем “Луња”, које умногоме помаже при удомљавању напуштених животиња, али и да то није довољно јер неодговорни власници и даље остављају животиње пред азилом, али и на различитим местима у граду.

– Колико год паса да похватамо, а прошле године смо ухватили око 400 и сместили у прихватилиште, то се ништа не примећује на улицама. Људи дозвољавају својим псима да се размножавају и после их из различитих разлога остављају. Одговорно власништво је појам у Закону о добробити животиња који указује на то да сваки власник пса треба да га чипује и региструје. Касније, ако не жели његово потомство, мора да га стерилише и то је по закону, којег се нико не придржава. Одгајивачи када имају оболеле псе, које не могу да продају, донесу их и оставе код прихватилишта, а то се лако види кад је неколико штенаца исте расе. Инсистирамо на томе да људи своје псе региструју, да их чипују и да воде рачуна о њиховом потомству. Једино тако може се смањити популација – објашњава Ђурићева и додаје да је тренутно у прихватилишту око 160 паса.

Живановићева подсећа да се удружење у више наврата обраћало и градској управи предлажући неке мере како би се смањио број паса луталица у граду, али да до сада нису добили никакав одговор.

– Овај проблем захтева хитно заустављање неодговорног власништава, повлачење напуштених животиња са улица као и побољшавање њиховог живљења у азилу. Наши активисти су сваки дан тамо, раде, чисте, негују животиње и добро је што им више није ограничено време боравка у азилу. На псе пуцају, вероватно, ноћу, али треба знати да суботом и недељом радници “Нашег дома” дежурају само до 10 сати пре подне. После нема никаквог надзора као ни другим данима од 14 часова до сутрадан у седам изјутра. Ми предлажемо да се уведе дежурство током 24 сата али, пре свега, одговорно власништво, да се оно и награди тако што ће се дати бесплатна прва вакцинација, чиповање, кастрација и стерилизација. Тако би се знало чији су пси ако се нађу на улици. Уколико не уведемо одговорно власништво нема ни решења тог проблема – поручује заступница Удружења “Луња”.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )