“РИО ТИНТО” МЕРКА БИВШИ ГИГАНТ – ХОЋЕ ЛИ ЈАДАРИТ ОЖИВЕТИ “ВИСКОЗУ”?

“РИО ТИНТО” МЕРКА БИВШИ ГИГАНТ – ХОЋЕ ЛИ ЈАДАРИТ ОЖИВЕТИ “ВИСКОЗУ”?

MOZZDA JE OZZIVI JADARIT

Лозница је од уторка до четвртка била домаћин канадској консултанској кући “Хач” (Hatch) коју је ангажовала компанија “Рио Тинто”, односно њена ћерка компанија “Рио Сава” из Београда, да би направила студију о оправданости куповине дела “Вискозе” за отварање погона за прераду јадарита, рекао је за ЛН Томислав Арнаутовић, члан Градског већа.

Лозница им је пружила неопходну логистичку подршку, а они су разговарали са руководством града, бившим руководиоцима и запосленима из  “Вискозиних” фабрика, стручним људима из локалне самоуправе и овдашњих предузећа.

– Стручњаци консултанске куће сагледавају целу “Вискозу”, интересује их и стање екологије и заштите животне средине, занима их све како би имали што бољи увид. Надам се позитивном мишљењу на основу којег би компанија “Рио Тинто” донела одлуку да купи део “Вискозе” што би нам изузетно значило. Уколико буду хтели да узму неки део фабрике, учинићемо све да то логистички подржимо како треба, наш интерес је да компанија отвори рудник и биће значајно да се јадарит делом и прерађује код нас. Одлуку очекујемо током ове године – каже Арнаутовић.

Град од евентуалне продаје дела “Вискозе” неће имати ништа јер  би то била куповина из  стечаја, тај новац би се користио за намирење поверилаца, али  би отварање погона за прераду било значајно. Приликом недавне посете Лозници Ричард Стори, генерални директор компаније “Рио Тинто” у Србији, рекао је да је ова мултинационална компанија заинтересована за простор некадашње  “Вискозе” који би можда могао да одговара њиховим будућим потребама и да осим рудника у овом крају мора бити и неко постројење које ће издвајати литијум и бор из јадарита, који се не може пласирати у облику руде.

Остаје да се види хоће ли неки део бивше ХК “Вискоза”, која је  производњу прекинула почетком 2005. године, а од лета 2009. отишла у стечај, оживети захваљујући јадариту. Погон за прераду би уз отварање рудника сигурно отворио нова радна места и поправио дугогодишњу анемичну слику лозничке привреде.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )