ПРОТЕСТ “МОДИНИХ” РАДНИКА – РОК ДРЖАВИ ДО 10. МАРТА

ПРОТЕСТ “МОДИНИХ” РАДНИКА – РОК ДРЖАВИ ДО 10. МАРТА

MODINI RADNICI

Уколико држава до 10. марта не одговори на захтев за остваривање стечених права, бивши радници лозничке “Моде”, окупљени око Удружења грађана “Жртве транзиције”, најављују вишедневне протесте, на које ће позвати и све друге повериоце који имају потраживања од државе

Са скупа који је у понедељак организован изпред зграде градске управе, упућен је захтев Влади Србије да донесе уредбу о начину измирења поверилаца по хитном поступку, али и захтев за хитан одговор надлежних на дописе удружења упућене у протеких годину дана.

– Влада је по основу уредбе о евидентирању, након 60 дана требало да донесе уредбу о начину намирења. Прошло је 360 дана и ништа није учињено. Зато позивамо представнике Владе, која тврди да обавља све послове, без обзира не предстојеће изборе, да дођу овде и да нам кажу шта даље. Писали смо и локалној и републичкој власти. Очекивали смо поштовање реализације остварених права када су у питању извршне судске пресуде на име неисплаћених зарада и повезивања радног стажа. Обратили смо се 2012. године кабинету Владе Србије, а наш допис прослеђен је Министарству привреде и финансија на даљу надлежност. До данас нам нико ништа није одговорио – каже Душанка Мићић, председница удружења.

Она је пред скупом поновила да је протеклих дана један адвокат позивао повериоце препричавајући препоруке високог званичника Владе Србије који саветује да се радници за своја права обрате Међународном суду за људска права у Стразбуру.

– Саветује нас да је то једина могућност да остваримо своја права. Зар то не потврђује нашу сумњу у владавину права и постојања правне државе? Ми знамо колики су трошкови државе кад пошаљемо тужбу у Стразбур, али ово је наша држава и ми не смемо ићи преко те границе у очувању суверенитета и интегритета, економије и свега онога што данас притиска нашу земљу. Нисмо ми једина беда у овом граду, а најтужније је то што ни наша деца не раде. У државним институцијама, за државним јаслама, седе један на другоме, не смеју да оду по доручак јер кад се врате неће имати где да седну. Ко води такву политику? Ако су били за приватизацију, зашто своју децу не пошаљу да раде код приватника и да сваких шест месеци прима плату? То се не догађа – рекла је Мићићева.

Са протестног скупа поручено је да ће удружење сачекати одговор државе до 10. марта, а да ће, уколико одговора не буде, после тог датума организовати вишедневне протесте на које ће позвати све повериоце који имају потраживања од државе и да на тим скуповима неће бити само “Модини” радници.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )