МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ У ЛОЗНИЦИ – КРАЂА ТЕСТОВА СЕ НЕЋЕ ПОНОВИТИ

МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ У ЛОЗНИЦИ – КРАЂА ТЕСТОВА СЕ НЕЋЕ ПОНОВИТИ

ministar jovanovic

Образовање и наука нису трошак већ инвестиција. У припреми завршних тестова требало би да учествују и наставници из свих округа

Министар просвете Томислав Јовановић, у пратњи Ненада Боровчанина, државног секретара у Министарству омладине и спорта, посетио је прошле суботе ОШ „Петар Тасић“ у Лешници, школу у коју је држава уложила  значајна средства ради стварања услова за нормално одвијање наставе и уверио се да средства нису узалуд уложена. Како је рекао, потребно је да сва деца у нашој земљи добију исте услове за рад а да  у заједничкој утакмици победе најпаметнији, да ниједно дете није привилеговано местом рођења већ да се вреднује само стечено знање. У прилог томе најавио је и да ће ових дана одређеним школама бити подељен 21 аутобус за превоз деце из удаљених подручја.

– Образовање и наука нису потрошња већ инвестиција. Улагање у децу је од непроцењивог значаја које се неће одмах вратити, али хоће за четрдесетак  година. Само образована Србија може да уђе у Европу. Други извозни ресурс Србије је памет, да је наше   образовање лоше, да ли би толико образованих људи било на тржишту светске памети? Наравно да не би – рекао је Јовановић.

Обраћајући се запосленима, Јовановић је истакао да за шест месеци откако је министар није дозволио да ниједан наставник изгуби посао као вишак радне снаге и да неће дозволити да било која школа буде затворена па чак ни она у којој постоји само један ђак.

– Школе су нам неопходне због демографске политике, јер ако угасимо школу, угасили смо и месну заједницу. Амбуланте смо већ затворили и ко остаје у селу, само они који не могу да оду нигде а то су најстарији – истакао је он.

Министар је најавио и изградњу информационог система у просвети која је можда једини сегмент друшва који овај систем нема. Подсетио је да се од  2001. године до данас у два маха покушало његово постављање, потрошена је и огромна сума новца,  да би  закључак за оба пројекта био да нису применљиви.

Главни разлог министрове посете била је припрема и реализација завршног испита за ученике осмог разреда, да на терену сазна да ли је на време почела припремна настава из предмета који ће се тестирати. Наиме, све школе имају обавезу да за сваки предмет организују по 10 часова и то би требало да буде сасвим довољно сваком ђаку да се добро припреми за завршни испит.

 – Држава је преузела обавезу за пројекат који се зове завршни испит а, на несрећу, мени је припала дужност да то реализујем. Када сам представнику Европске уније рекао да ћу да укинути завршни испит, његов одговор је био дипломатски, „можете да укинете, али ће ваша држава имати проблем“. Ово је по мени најбезболније решење, да сва деца буду равноправна, да добију исте задатке, да нема привилегованих а да ли ће се овако наставити и убудуће, одлучиће Скупштина Србије одређеним законом. Док се он не усвоји, ми морамо испоштовати постојеће – нагласио је Јовановић.

Истог дана министар просвете састао се у Лозници и са са директорима основних школа Колубарског и Мачванског округа са којима је разговарао о завршном испиту за осмаке. Скупу су присуствовали директори школа из Ваљева, Лајковца, Љига, Мионице, Уба, Осечине, Шапца, Богатића, Владимираца, Коцељеве, Лознице, Љубовије, Малог Зворника и Крупња. Истакао је да се треба на време припремити  за контролни тест, који је планиран за април, а да почетком јуна све буде организовано на најбезболнији начин за ученике.

– Прошлогодишњи проблеми са тестовима се неће поновити. Предложио сам директорима да сваки округ делегира по једног наставника из области за све три групе тестова, који ће учествовати у припреми питања за завршни испит. Тако ћемо додати још 50 људи који ће ући у комисију и гарантовати или смањити тензију да тежина питања не буде толико значајна – казао је министар Јовановић.

ОПРАВДАЊЕ

Зашто сте  нам увели комбиновани тест? – упитао је један лешнички основац  министра просвете Томислава Јовановића, прошле суботе приликом његове посете његовој школи.

 – Нисам ја већ они пре мене, оправдао се министар.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )