ИЗБОРНА ХРОНИКА – КАМПАЊА У ЗАГРЕВАЊУ

ИЗБОРНА ХРОНИКА – КАМПАЊА У ЗАГРЕВАЊУ

Рок за подношење изборних листа истиче 28. фебруара, а на седам до сада проглашених налази се и 15 кандидата из Лознице

Изборна кампања једва да се осећа у Лозници. Још нема изборних плаката нити обећања са билборда, а ривалска кошкања за сада су само приметна на друштвеним мрежама. Међутим, за који дан све ће се променити. Републичка изборна комисија такође нема пуно посла, до јуче било је проглашено само седам изборних листа. После кратких преговора пропао је покушај да се на заједничкој листи нађу Тадић и Динкић, па су  Уједињени региони Србије одлучили да иду самостално на изборе. Њихову кандидациону листу у уторак је прогласила РИК, а на збирном гласачком листићу ће се наћи под редним бројем седам. Потпредседник странке Видоје Петровић каже за ЛН да је ова одлука резултат конфузне ситуације на политичкој сцени Србије где је опозиција једва видљива.

vidoje (1)

– Разговоре које је УРС водио са неким политичким партијама завршени су неуспехом из простог разлога што оне немају јасно дефинисану политику према неколико кључних питања: како покренути привреду и пољопривредну производњу која је велика развојна и извозна шанса Србије и како ће Србија на европском путу одговорити свим изазовима који су пред њом. Због тога је УРС желео да пошаље поруку грађанима да је Србији потребна нова политика која ће омогућити да се ради и да се живи од рада, која ће обезбедити равномеран економски развој и једнаке шансе за све  и која ће суштински покренути земљу напред јер она, очигледно, из године у годину, од избора до избора, иде уназад у погледу животног стандарда и привреде. Нема смисла афирмисати политику стезања каиша јер народ више нема шта да стеже, једноставно, треба нам политика која ће обезбедити нове инвестиције и запошљавање и дати подршку јачању готово несталог средњег слоја становништва – каже Петровић који је четврти на изборној листи посланичких кандидата Уједињених региона Србије. Поред њега на листи су и Тања Глишић, мастер културологије, (66) Милена Манојловић Кнежевић дипл. економиста (87) и Љубинко Ђокић дипл. инж. машинства (109).

sns iz

Српска напредна странка је прва озваничила листу кандидата и биће под редним бројем један на гласачком листићу под називом “Александар Вучић – будућност у коју верујемо (СНС, СДПС, НС, СПО, ПС)”. На листи су и лознички напредњаци др Јездимир Вучетић (89) и проф. Велинка Тошић (150). Ова странка за сада има и највидљивију изборну кампању, а на промотивној конференцији за штампу др Вучетић који је и председник ГО СНС пренео је поруку свог лидера Александра Вучића да ће изборна кампања ове странке бити позитивна и да ће главне области кампање бити економски опоравак земље, отварање нових радних места, брига о младима и пензионерима и наставак беспоштедне борбе против корупције и криминала.

Републичка изборна комисија прогласила је прошле среде листу “Ивица Дачић – СПС, ПУПС, ЈС”, под редним бројем два, а на њој су Ненад Боровчанин, дипл. правник (53), Добросав Марић, дипл. економиста (66) и Драган Павловић, дипл. економиста (217).

pavlovic

– Очекујемо да заједно са нашим коалиционим партнерима победимо у Лозници а да на републичком нивоу остваримо резултат који ће сигурно допринети да имамо веће учешће у будућој влади него што је било до сада – рекао је у уторак Драган Павловић, на конференцији за штампу и истакао да ће као посланик настојати да се програм социјалне правде, једнакости и солидарности спроведе у дело као и да се реализује изградња ауто-пута Лозница-Нови Сад који је значајан за привлачење инвеститора.

Иначе, Павловића је за кандидата предложио ГО СПС, а нагађања због чега се на изборној листи не налази Јован Тодоровић, председник лозничких социјалиста, објаснио је на званичној интернет страници странке.

– Тражио сам од руководства странке које ме је предложило да се поштује одлука Градског одбора СПС у Лозници, затим, да ниједна општина из Мачванског округа не остане без кандидата, као и ниједна општина или град у читавој Србији и да нипошто не желим да заузмем место било којој жени на листи СПС-а – стоји, између осталог, у његовом образложењу одустајања од кандидатуре уз позив социјалистима на јединство и обећање да ће учинити све да странка победи на изборима.

Кандидати за посланике из Лознице налазе се на још две изборне листе које су озваничене решењем РИК. Листа “Чедомир Јовановић – ЛДП, БДЗС, СДУ” на гласачком листићу биће под редним бројем четири. Др Зоран Јовић, уролог, је на 28 месту, Томислав Мијић, мед. техничар  на 226. и Биљана Грбић, акад. сликар на 151.

На листи под редним бројем шест – “Српска радикална странка – др Војислав Шешељ”, поново се налази дугогодишњи посланик странке Сулејман Спахо (86), а међу кандидатима су и Зорица Кнежевић, дипл. правник, (99) и Марко Јовановић (151).

На листи “Демократска странка Србије – Војислав Коштуница” није се нашло ниједно место за кандидате из Лознице, а у среду је кандидациону листу групе грађана “Економски програм – Бранко Драгаш“ подржало 400 наших суграђана. На њој су познати лознички предузетник Драган Пајић, дипл. инж. пољопривреде, и Вера Дишић Митровић, дипл. архитекта.

Рок за подношење изборних листа истиче у поноћ 28. фебруара, а оне се могу и повући све до 5. марта, када ће бити утврђена збирна листа свих учесника у ванредним парламентарним изборима 16. марта.

Битан сваки глас

На изборне резултате пресудно ће утицати воља грађана, али и њихов одзив. Већ је израчунато да ће уколико на биралишта изађе око четири милиона грађана, за једно посланичко место требати између 12.000 и 14.000 гласова. Коначан изборни резулат зависиће и од тога колико изборних листа не освоји најмање пет одсто гласова, тачније остаје испод прага који је неопходан за улазак у парламент, јер ће се њихови гласови прерасподелити осталим странкама. Али, иако је то постизборна математика, странке и о томе ових дана воде рачуна, отуда и најјачи у коалициони савез примају минорне странке које не би могле да освоје самостално ни један одсто гласова бирачког тела.

З. В.

В. М

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )