АВИОН КОЈИ ЈЕ ПОСТАО РУГЛО – СУДБИНА ТУЖНОГ ЈАСТРЕБА

АВИОН КОЈИ ЈЕ ПОСТАО РУГЛО – СУДБИНА ТУЖНОГ ЈАСТРЕБА

Avion jastreb u Loznici (2)

Авион који је у Лозницу стигао као експонат средином деведесетих, да би послужио популарисању ваздухопловства, унакажен је и очерупан, а даља судбина му је неизвесна

Завршетком рата у СФРЈ и Војска Југославије ослободила се вишка наоружања па и одређеног броја авиона. Међу њима је био и јастреб који је Савезно министарство одбране доделило општини Лозница о чему је септембра 1996. склопљен уговор о послузи. У бомбардовању Команде Ратног ваздухопловства 1999. године уговор је изгорео, а примерак који је поседовала Лозница, према речима начелнице градске управе Милојке Смиљанић, нестао је, највероватније при измештању архиве током НАТО агресије.

Команда Ваздухопловства и ПВО Војске Србије (ВиПВО ВС) у одговору ЛН каже да су уз уговор нестали и други документи који би могли указати када је, на чији предлог и из ког разлога авион постављен у лозничком парку, али се зна да је предат без мотора те да као такав представља макету. Зна се и да је јастреб и даље у власништву ВС те да је Лозници предат на трајну употребу, без обавезе враћања, уз услов да се постави као експонат и да буде редовно одржаван. А како је обавеза испуњена, очигледно је, баш као и то да се ни војска није много бринула јер Команда ВиПВО не зна у каквом је стању авион данас.

Јастреб који је некада крстарио небом, завршио је у парку очерупан, разлупан, ишаран и пун смећа. Авион који је уступљен “у циљу популаризације ваздухопловства и едукације младих” постао је ругло па заменик председника Савета МЗ “Ново насеље” Зоран Стевановић каже да има доста притужби грађана, а посебно оних са малом децом.

– Авион је постао ругло и свашта се у њему налази, тако да је сада и ризик по безбедност деце. Мислили смо да би било добро да се прода на отпад и да се од тог новца на подручју МЗ направи игралиште, али је проблем што припада војсци. Можда је решење да се са ВС договоримо да нам га поклоне па да га град прода и новац проследи МЗ – каже Стевановић.

Н. Трифуновић

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )