НЕДАЋЕ ГРАЂЕВИНАЦА У СОЧИЈУ – ВРАТИЛИ СЕ БЕЗ ПАРА

НЕДАЋЕ ГРАЂЕВИНАЦА У СОЧИЈУ – ВРАТИЛИ СЕ БЕЗ ПАРА

BOJIC

Спавали смо у неизграђеној згради на којој су били постављени само прозори, без струје и воде. Убрзо сам видео да нема ништа ни од пријаве, а ни од пара – каже Милош Бојић, Лозничанин који је за “Лозничке новости” испричао искуство из Сочија одакле се вратио, заједно са још стотинак других преварених радника из Србије, уз помоћ српског Министарства спољних послова

Лозничанин Милош Бојић (21), који је радио на градилишту у Сочију, вратио се у уторак вече кући, заједно са још стотинак радника, братом Марком и кумом Миланом Јевтићем, који су такође после њега отишли за Русију у жељи да зараде. Како каже, после два дана скривања, предао се руској Федералној миграционој служби, а потом се, захваљујући ангажовању српског амбасадора, нашао у групи радника који су авионом враћени за Србију.

– У Русију сам отишао средином октобра и радио сам као фасадер на зградама. Све је требало да буде завршено до 5. децембра, како је било и по уговору са чачанском фирмом “Хеј ју”, преко које сам отишао у Сочи. Међутим, тамо су нам рекли да се нећемо враћати док посао не буде завршен. Када су појачане контроле, почела су привођења људи без радне дозволе, па сам се зато и сакрио неколико дана. Отишао сам са градилишта јер нисам имао документа код себе. Боравили смо тамо као туристи, па смо после месец дана морали да пређемо границу са Абхазијом, а онда да се поново вратимо. Тако ми је 4. јануара и одузет пасош, када сам последњи пут покушао да учиним исто. На срећу, све се ипак завршило како треба – прича Милош, један од најмлађих радника у екипи која се вратила из Сочија.

Он објашњава да им је обећано да ће бити пријављени као грађевинци и да ће прву плату добити после 15 дана.

– Чим сам дошао тамо, схватио сам да од договора неће бити ништа. Спавали смо у неизграђеној згради на којој су били постављени само прозори, без струје и воде. Убрзо сам видео да нема ништа ни од пријаве, а ни од пара. Један човек, Рус, који је био некакав шеф, чак је претио и пиштољем ако неко нешто не уради или га не послуша. Ни ја, ни брат нисмо смели да кажемо родитељима шта преживљавамо, да се не би секирали. Нисам никоме ништа смео да кажем. На срећу, остали смо живи и вратили смо се, истина без зараде, али више ми неће пасти на памет да на сличан начин идем да радим ван Србије – искрен је Милош.

Он је међу реткима који су успели да побегну руској полицији, пошто је за 48 сати ухапшено више радника који су на изградњи Олимпијског комплекса радили без дозволе.

Када је уведен други степен безбедности, руска Федерална миграциона служба спровела је озбиљну контролу по градилиштима, на којима се налази велики број Срба. После вишедневне неизвесности, у уторак око 21.40 сати на београдски аеродром “Никола Тесла” специјалним чартер-летом из Сочија допутовала су 123 радника из Србије и Босне и Херцеговине, који су у Сочију били у екстрадиционом притвору јер нису имали радне дозволе. Већина радника је потврдила да су преварени како од стране агенције “Хеј ју” тако и од руске фирме “Олимп строј” у Сочију, али било је и оних који су поверовали на реч чак и непознатим људима. Авион “Ер Србије” довезао је у Београд раднике из Сочија које су пратили представници нашег Министарства спољних послова, а у њиховом ослобађању из екстрадиционог притвора у Сочију посредовао је амбасадор Србије у Москви Славенко Терзић са сарадницима.

КОНТРОЛА АГЕНЦИЈА

Директор Инспекције рада Драгољуб Пеурача рекао је да ће надлежни републички органи предузети све законске мере да се овакве ствари не понављају, а уколико је било агенција које су слале наше раднике на рад у иностранство, а да нису имале лиценцу, биће им забрањен рад. Како су пренели медији, Пеурача је потврдио да ће бити обавештени и остали надлежни органи и министарства, да се изврши надзор над тим агенцијама. Он је навео да у Србији 65 агенција има дозволе за запошљавање домаћих радника у иностранству, које су добили од Министарства за рад, запошљавање и социјалну политику.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )