ОВЕ ГОДИНЕ – ТРИ ВЕЛИКА ЈУБИЛЕЈА

ОВЕ ГОДИНЕ – ТРИ ВЕЛИКА ЈУБИЛЕЈА

dajana djedovic foto s.pajicПоред стогодишњице почетка Првог светског рата, лознички Центар за културу у овој години обележиће још два значајна јубилеја. Оба су везана за великана чије име носи установа културе од националног значаја

 

Ова година ће у Лозници протећи у обележавању три значајна јубилеја, стогодишњице почетка Првог светског рата (Церске и Гучевске битке), 150 година од смрти Вука Стефановића Караџића и 200 година од објављивања прве српске граматике Вукове писменице и његове Пјеснарице. Из градске касе ће бити издвојен новац за уређење спомен-комплекса на Текеришу, као и сређивање споменика на Гучеву, који је крајем прошле године додељен лозничком Центру за културу на управљање. Ова установа ће бити главни организатор свих манифестација везаних за наведене јубилеје.

– Прва српска граматика, Вукова писменица, и Пјеснарица, збирка народних песама, нас је као литерарни народ увела у европску књижевност и зато је овај јубилеј значајан, као и 150 година од Вукове смрти. Мада је ова година највећим делом у знаку прославе стогодишњице почетка Првог светског рата, ми ћемо се потрудити да и ова друга два јубилеја обележимо на начин како им то и доликује. За стогодишњицу Вукове смрти сређено је сабориште у Тршићу, а после пола века ми овом природном амфитеатру дајемо нови изглед и бољу функционалност. Имаћемо програме посвећене Нушићу и Мокрањцу, а своје место већ деценијама има Ђачки и Вуков сабор. Наша установа дуги низ година негује традицију и сећање на великане овог краја, попут Вука, Јована Цвијића и Миће Поповића који су својим животом и делом обележили различите епохе и постали познати у земљи и свету – каже Дајана Ђедовић, директорка Центра за културу.

Током године ова установа организује око 200 догађаја културног садржаја тако настоји да задовољи различите потребе Лозничана у области културе и уметности.

– У априлу прошле године проглашени смо установом културе од националног значаја, што је јасан доказ да смо у току претходних пет година радили вредно и предано. Тај статус треба оправдати и убудуће – поручује директорка.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )