НОВОГОДИШЊИ КОНЦЕРТ – ТРИ ХОРА И ЈЕДАН ДИРИГЕНТ

НОВОГОДИШЊИ КОНЦЕРТ – ТРИ ХОРА И ЈЕДАН ДИРИГЕНТ

HOROVI 2

Први пут на сцени Вуковог дома културе на новогодишњем концерту заједно је запевало 120 певача, чланова три хора, којима диригује Дарко Несторовић. Извођењем духовне и световне музике обрадовали су бројну публику за коју су извели и неколико бисева

Градски мешовити хор лозничког Центра за културу приредио је 26. децембра у Вуковом дому културе новогодишњи концерт на којем су као гости наступили и Црквени хор “Свети краљ Милутин” из Липничког Шора и Козјака, и мешовити хор Гимназије “Вук Караџић”. Поред појединачног представљања, у завршници концерта неколико песама здружено су отпевала сва три хора са више од 120 певача, а њима је дириговао Дарко Несторовић, руководилац сва три хора.

– Ово је први пут да на сцени Вуковог дома буде овако велики број певача и зато је неописив доживљај када осетите енергију коју удружени шаљу публици. На репертоару хорова су духовне и световне композиције домаћих и страних аутора, а по реакцији публике, чини ми се да су сви били задовољни. Градским мешовитим хором диригујем од 2003. године, док од 2008. руководим и црквеним хором. Као професор музичке културе у гимназији, од 2011. године формирао сам школски хор који је већ имао запажене резултате на такмичењима и фестивалима – каже Дарко Несторовић, иначе, добитник Плакете града Лознице за 2010. годину у области културе и уметности.

Несторовић је у Лозници завршио основну музичку школу, средњу музичку у Тузли, а Музичку академију у Сарајеву. Од 1998. године започиње његова диригентска каријера, а до данас је са различитим хоровима којима је руководио освојио велики број награда и признања. Поред ученика, у хоровима је окупио велики број људи различитих година и занимања, заљубљеника у хорско певање, и подигао квалитет хорског певања на завидан ниво. Њихова верна публика редовно их подржава на концертима, а тако је било и на новогодишњем, где су их у више наврата позвали на бис. Градски мешовити хор основан је 1998, а Несторовић њиме диригује од априла 2003. Активно учествује на свим манифестацијама у граду а 2006. снимио је свој први ЦД. Исте године у Пољској је имао низ концерата, а на такмичењеима хорова у Бијељини осваја сребрне медаље. Хор је наступао 2009. у Темишвару, гостовао у Словачкој, а концерте одржао и у Ужицу и Београду. Црквени хор је основан 2004. за потребе појања на светим литургијама при Храму Свете Марије Магдалине у Козјаку и Липничком Шору, али су појали и у другим црквама Шабачке епархије. До 2008. године хор је водила Даница Кокановић, а онда је то преузео Несторовић. Хор је од тада освајао сребрне и златне медаље на смотрама камерних хорова у Бијељини, а наступао је и у Руми и Ваљеву. Хор гимназије је раније постојао под именом “Јадранке” и њим је руководио Милутин Тошић, садашњи директор школе. Од 2010. хор је обновљен и прерастао је у мешовити хор ученика од првог до четвртог разреда. Има око 70 чланова а већ је у Новом Саду освајао две друге и једну прву награду, а у Бијељини две сребрне и једну златну медаљу.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )