ИНТЕРВЈУ: ЈОВАН ТОДОРОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ ГРАДА – МЕЊАЊЕ ИЗБОРНЕ ВОЉЕ ЈЕ РУГАЊЕ НАРОДУ

ИНТЕРВЈУ: ЈОВАН ТОДОРОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ ГРАДА – МЕЊАЊЕ ИЗБОРНЕ ВОЉЕ ЈЕ РУГАЊЕ НАРОДУ

Jovica

Смањење трансферних средстава угрожава рад локалних самоуправа. Прелажење у нове одборничке групе и странке је ругање народу. Највећу одговорност сада имају СНС и СПС јер УРС више није у Влади

Скупштина града данас не личи на ону са почетка мандата, пре само годину и по дана. Чини се да никада раније није било тако брзог осипања одборничких група при чему је само  СПС остала неокрњена. Чиме то објашњавате?

– Не умем то да објасним. Тачно је да СПС свих ових година заиста није ни губила, а ни примала нове одборнике. Наш принцип је да то не радимо јер би све друго било изигравање поверења и изборне воље грађана. Мислим да је то прелажење у нове одборничке групе и странке ругање народу који је дао поверење одређеним политичким групацијама. Ако сам ти дао глас, онда поштуј то и остани тамо где си био или врати мандат. Ово је последица лошег закона по којем мандат припада одборнику. На почетку је деловало да ће овај сазив бити бољи и ефикаснији од претходног, а како време одмиче, све ми се више чини да нисам био у праву бар када је реч о неким појединцима.

Са претпоследње седнице  поручили сте одборницима да стишају страсти и да није почела предизборна кампања. Да ли сте заиста стекли утисак да се велика прича о ванредним изборима пренела и на локалну скупштину?

– Да, то је сигурно, поготову код странака које сматрају да су повећале своју популарност у бирачком телу. Расту апетити код људи, а има и политичког неразумевања. Ако и буде избора, биће на парламентарном нивоу. Да би били и на локалним, морали би да се стекну одређени законски услови за то. Ми смо одлуку о усвајању буџета донели са 43 гласа. Значи имамо двотрећинску већину када су у питању битне ствари. Људи се понекад понесу и мисле да би требало неке републичке прилике пренети на локални ниво и тиме покварити изборну вољу грађана. Нисам присталица тога и о томе отворено говорим и са својим коалиционим партнерима и са партијским друговима.

До пре пар месеци деловало је да су односи унутар коалиције идилични, а онда је изненада објављено да то није тако. Шта се то десило?

– Не бих рекао да су икада били идилични. Увек су међу нама биле разлике, али сви смо желели ширу коалицију која би радила са што мање притисака јер са простом већином расте уцењивачки капацитет одборника пошто сваки у таквој прилици мисли за себе да је он тај 30. глас који ће преломити неку одлуку. Овде мислим на договор УРС-а и СПС јер ми смо били део локалне власти и претходних десет година, тако да смо се јако добро познавали. СНС је нов партнер у власти и без обзира на то што би се моји пријатељи из СНС могли наљутити, ја ипак морам да кажем да они немају довољно искуства у спровођењу власти. Поједини одборници не знају ни које су надлежности локалне самоуправе, а које су надлежности републике. Сви би некако да воде високу политику, а када ствари спустимо на локал, онда мислимо да то треба да уради неко други уместо нас. Највећу одговорност сада треба да понесу СНС и СПС јер УРС више није у Влади. Од нас треба очекивати да са својим министрима и одговорним људима у државним органима направимо нешто корисно за град, и да завршимо започете послове као што су објекат у Тршићу и водовод за Горњи Јадар.

Из СНС се врло често могу чути јавна пребацивања да њихов утицај унутар коалиције није видљив али и да  они не успевају да запосле довољно својих кадрова. То Вам је, уосталом пребацио и заменик градоначелника на претпоследњој седници.

– Ја и сада кажем да то не одговара истини. Ја нисам заговорник партијског запошљавања, под један, а под два, не мислим да је чланство у партији мана, али ни да је предност – под једнаким условима сви треба да имају исту шансу. Е, сад, ја стварно не знам шта ми још треба да урадимо да би они схватили да су уважени коалициони партнери. Ако се консултујемо у вези са буџетом, дневним редом скупштине, ако Градско веће одлучује гласовима свих чланова једногласно, а ако постоји спорна тема, она се скида са дневног реда док се не усагласи, онда стварно не видим како нису довољно испоштовани. Ја то нисам добро разумео ни тад када је речено, а ни сад. Ако мисле да бисмо ми овде требало да пресликамо њихову популарност на републичком нивоу, то би опет било мењање политичке воље грађана и то не би водило ничему, а политичка стабилност је предуслов за успешно функционисање сваке власти.

Такође сте том приликом рекли да Вучић није за ванредне изборе, али има информација да он није ни за растурање власти у Лозници?

– Тачно, није зато што постоји динамика активности која је везана за имплементацију Бриселског споразума све до јуна 2015. и јако су згуснути термини и избори би били губљење времена. А када је у питању локална власт,  то знамо сви и УРС и СНС и СПС да и Вучић и председник Извршног одбора Радомир Николић нису за то да се било шта мења у Лозници. Напротив, они су за то да  СНС остане у власти у Лозници, а тамо где су мислили супротно, већ су донели одлуку о променама. Лозница, дакле, није тема, а на крају проста математика показује да и без СНС овде постоји већина и ја немам никаквих идеја да их љутим или да их одстраним из власти. Напротив, уважавамо их и поштујемо, а то мора бити и обрнуто, да и они поштују нас.

З. Вишњић

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )