ИНТЕРВЈУ: ГРАДОНАЧЕЛНИК ЛОЗНИЦЕ ВИДОЈЕ ПЕТРОВИЋ – ТРЕБА НАМ ДОГОВОР СА ДРЖАВОМ

ИНТЕРВЈУ: ГРАДОНАЧЕЛНИК ЛОЗНИЦЕ ВИДОЈЕ ПЕТРОВИЋ – ТРЕБА НАМ ДОГОВОР СА ДРЖАВОМ

gradonacelnik vidoje petrovic

 

Суспензијом одлуке о изради пројектне документације за регионални ауто-пут Шабац-Лозница и одустајањем од наставка радова на прузи Лозница-Ваљево, Србија послала лошу поруку инвеститорима.  Приврженост Лозници треба доказивати делима, а не празним причама и неистинама. Наредна година тешка, али нећемо стати

Каква је била 2013. година?

– Била је продужетак српске агоније у којој је пола године изгубљено на реконструкцију Владе у којој се држава борила да не дође до банкрота пошто се прогресивном брзином повећавао јавни дуг земље и као последица таквог стања дошло је до неминовне рефлексије на локалне заједница, па и на Лозницу.  То је утицало и на реализацију многих раније планираних и уговорених пројеката.

Као на пример?

– Пре свега мислим на пројекат реконструкције централног дела Бање Ковиљаче, затим на изградњу пута са комплетном комуналном инфраструктуром од центра града преко Плоче до Тршића (до Улице бакал Милосава). Оба пројекта су била одобрена од стране министарке Верице Калановић  и тадашње Владе и чак били објављени у Службеном гласнику Србије. Повучена је и одлука о изради пројекта регионалног ауто-пута Шабац-Лозница за који је планирано 40 милиона динара и који је био од важности не само за Лозницу, него и за целу западну Србију. Опет смо изгубили драгоцено време и оно што је посебно погубно, отишла је лоша порука инвеститорима да у овај крај држава за сада неће инвестирати.

У овој години донета је и одлука да се паре из руског кредита  за наставак радова на прузи Лозница-Ваљево преусмере на Коридор 10.

– Почетком године се стварао утисак у јавности да је Млађан Динкић против изградње те пруге, а ево сада Динкића нема у Влади, а зашто нема пруге? Хоћу да верујем да ћемо не само ми из Лознице него и из других општина Западне Србије послати јасну поруку Влади Србије да су та два пројекта нешто што је од виталног значаја не само за ову регију, него и за целу Србију.

За колико су у овој години, по разним основама, смањена трансферна средства и припадајући приходи градског буџета од централног нивоа власти?

– Нова политика Владе и мере које је предложила имаће доста нежељених последица и нерационалних ефеката. У том смислу, општине и градови ће у доброј мери поднети велики терет ни криви ни дужни, а Лозница ће бити ускраћена за најмање 150 милиона, а могуће и за много више. У току су анализе Одељења за финансије последица свих мера које је Влада усвојила и које је најавила и бојим се да ће овај износ бити и знатно већи. До краја ове године бићемо ускраћени за најмање 70 милиона. О овом питању се више пута оглашавала и Стална конференција градова и општина и указивала Влади на неодрживост неких мера. Неке,  наравно, заслужују пуну подршку, а неке су, понављам, неодрживе.

У оваквој ситуацији рецесије, шта је урађено у овој години на подручју Града?

– И ове године, поред свих тешкоћа, Лозница је била једно од већих градилишта. То кажем јер знам да се у Србији готово ништа  не ради. Ми смо и у овој години урадили око 13 километара нових асфалтних путева, урађено је преко 30 километара некатегорисаних путева кроз појачано одржавање, као и 30 километара пољских путева, делом из нашег буџета, а делом из буџета Министарства пољопривреде, урађено је око 15 километара каналске мреже и још доста тога у самом граду. Највише сам поносан на почетак  изградње мултифункционалног центра у Тршићу, који ће бити саставни део Вукове спомен школе. Овај пројекат је подржало Министарство привреде и финансија у време Динкића са 172 милиона, а укупна вредност је око 250 милиона, боримо се за други део средстава и учинићемо све да до следећег Вуковог сабора он буде у функцији. Комплекс ће имати смештај за 150 особа. Желимо да тиме развијемо ђачки туризам, да доведемо студенте из целог света, да се у Тршићу одвијају културни програми током целе године, што ће поспешити туризам и побољшати стандард мештана. Радови добро теку.

Поред тога, доста смо урадили и у Бањи Ковиљачи, а увелико трају радови на канализацији у Лозничком Пољу. Уложили смо око 20 милиона у здравство, 336 милиона у образовање 82,5 милиона у културу и 70 милиона у спорт.

Зашто је тек пред крај године расписан конкурс за кредите из Фонда за развој града?

– Потрошили смо време  због бирократије и неспремности банака да прате  овакве пројекте, јер оне немају коме да пласирају своја средства. У овој земљи више од 93 одсто привреде и локалних заједница кредитно су неспособни. Банке немају коме да пласирају новац. Ево, конкурс је расписан и биће од велике помоћи и пољоприведницима и предузетницима. Реч је о 120 милиона динара.

З. Вишњић

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )