ОБЈАВЉЕН ИЗВЕШТАЈ ДРЖАВНОГ РЕВИЗОРА О БУЏЕТУ ГРАДА ЛОЗНИЦЕ – ГРЕШКЕ ЗА ПРЕКРШАЈНУ ПРИЈАВУ

ОБЈАВЉЕН ИЗВЕШТАЈ ДРЖАВНОГ РЕВИЗОРА О БУЏЕТУ ГРАДА ЛОЗНИЦЕ – ГРЕШКЕ ЗА ПРЕКРШАЈНУ ПРИЈАВУ

skups

Државна ревизорска институција поднела је лозничком Прекршајном суду три захтева за покретање прекршајног поступка против одговорних лица у Граду Лозници. Град обрачунао и исплатио плате, додатке и накнаде изабраним и постављеним више за 1.561.000 динара и запосленим лицима у органима града више за 7.629.000 динара. Утврђено је да је Град Лозница финансирао накнаде за превоз ученика основних школа у висини од 80 одсто од пуне цене карте уместо у целости

После завршене ревизије финансијских извештаја завршног рачуна буџета и правилности пословања за 2012. годину, Државна ревизорска институција (ДРИ) поднела је захтеве за покретање прекршајних поступака против Града Лознице. Због непоштовања појединих одредби Закона о буџетском систему, Закона о јавним набавкама, Закона о платама у државним органима и јавним службама и Закона о раду, ДРИ је Прекршајном суду у Лозници поднела захтев за покретање прекршајног поступка против градоначелника Видоја Петровића, начелнице Одељења за финансије и друштвене делатности градске управе Вере Унковић и начелнице градске управе Милојке Смиљанић.

У извештају, објављеном на сајту ДРИ, наведено је више утврђених пропуста, непоштовања одредби и више закона. ДРИ наводи да  је Град Лозница, применом увећаних коефицијената, обрачунао и исплатио плате, додатке и накнаде изабраним и постављеним лицима више за 1.561.000 динара, запосленима у органима Града за 7.629.000 динара, па тиме и 1.645.000 динара више за доприносе за социјално осигурање на терет послодавца. Констатовано је да је Скупшштина града донела одлуку о расходима за посланички (одборнички) додатак у износу од 5.251.000 динара,  иако је Статутом Града предвиђено  да  одборници раде без награде, уз право на накнаду путних трошкова и изгубљену зараду због одборничке дужности. Према тој одлуци одборницима је исплаћивана накнада од пет хиљада динара нето  за присуствовање скупштинским седницама по дану, а члановима радних тела за присуствовање седницама радних тела у износу од хиљаду динара. У периоду обављања ревизије покренут је поступак измене Статута града Лознице чиме је омогућен правни основ за исплату накнаде одборницима за рад и присуствовање седницама. Град је обрачунао и исплатио додатак на плату по основу рада дужег од пуног радног времена у Градској управи у износу од 3.986.000 динара, без поднетог захтева надлежном органу, исплатио као додатак на плату износ од 963.000 динара као и доприносе за социјално осигурање у износу од 172.000 динара по основу новчаних давања изабраним, постављеним као и запосленим женама у органима града поводом 8. марта.

Т.М.С

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )