ТРОЈИЦА НАПРЕДЊАКА НАПУСТИЛА ОДБОРНИЧКУ ГРУПУ – МОЖЕ ЛИ СЕ НА ДВЕ СТОЛИЦЕ?

ТРОЈИЦА НАПРЕДЊАКА НАПУСТИЛА ОДБОРНИЧКУ ГРУПУ – МОЖЕ ЛИ СЕ НА ДВЕ СТОЛИЦЕ?

Одборници СНС, Иван Боровчанин, Радоје Андрић и Михаило Баштовановић, напустили су одборничку групу те странке, а како је саопштио Јован Тодоровић, председник градске скупштине, њих тројица ће убудуће деловати као самостални одборници. Након подношења дисциплинске пријаве, Извршни одбор напредњака одлучиће о даљем статусу тројице одборника

 

Завршницу прошлонедељног дводневног заседања градске скупштине обележила је информација да три одборника СНС Иван Боровчанин, Радоје Андрић и Михаило Баштовановић напуштају одборничку групу те странке. Како је саопштио Јован Тодоровић, председник Скупштине града, њих тројица су се изјаснила да ће убудуће у локалном парламенту наступати као самостални одборници. Према речима Радоја Андрића, и поред овакве одлуке, сва тројица су решила да и даље остану чланови СНС.

Radoje andric foto s.pajic– Недавно сам дао оставку на место шефа одборничке групе СНС, а то је сада учинио и Иван Боровчанин. Један сам од оснивача странке у Лозници, али већ дуже време нисам задовољан радом Градског одбора. Странку нисам напустио и остајем јој веран, пре свега због председника Александра Вучића, осим ако ме из ње не истерају – каже Андрић и додаје да после одлуке да напусти одборничку групу није контактирао са руководством странке.

Он објашњава да је искористио своје право да задржи мандат одборника и да у скупштини наступа самостално, а да су исто учинили и Боровчанин и Баштовановић. Одборничка група СНС сада има десет одборника а да ли ће тројица самосталних напредњака, моћи да седе на две столице, према речима Јездимира Вучетића, председника ГО, одлучиће Извршни одбор СНС.

dako– Сви наши одборници који су стављени на одборничку листу имали су широку подршку ГО и пре свега руководства странке. Такође, сви су потписали и свечане изјаве којима се морално обавезују на верност странци и на поштовање страначких принципа и дисциплине. За моралног човека то би требало да буде императив – каже Вучетић.

Он потврђује да су ова три одборника у последње време пока-зивала извесна незадовољства, наводно због рада и наступања одборничке групе СНС, као и њеним позиционирањем унутар коалиције.

– Ишло се дотле да се од појединаца инсистирало на раскиду коалиције, што је врх странке категорички одбацио и као тему за разговор. Нажалост, одборнички мандати, као и посланички су, показало се, солидна монета за трговину тако да људи који имају неке личне интересе, а најчешће у вези са запошљавањем,  не само у Лозници него у целој Србији, прете напуштањем одборничких или посланичких клубова. И у овом случају, неостварена лична ишчекивања завијена су у обланду незадовољства радом врха ГО. Могли су своје незадовољство исказати на легитиман начин унутар страначких органа и тако сачувати своју позицију и потврдити оданост странци. Није логично да дају подршку Александру Вучићу када је и он више пута рекао да сви они који стављају личне интересе испред страначких могу да траже неку другу партију. Према статуту странке то што су учинили је кршење страначке дисциплине и против њих је поднета дисциплинска пријава, што је захтевао и председник ИО Радомир Николић. Уколико ИО закључи да постоји могућност и таквог деловања, са две одборничке групације, онда им ја честитам што су учинили нешто што је добро за странку. Ипак, претпостављам да ће одлука ИО бити сасвим другачија. Ми ћемо убудуће бити знатно опрезнији када будемо одлучивали које људе стављамо на које функције – поручује председник лозничких напредњака.

 

ПРЕЛАЗИ

 

Од формирања власти у Лозници након последњих избора ово није први пут да одборници напуштају странку која их је довела у одборничке клупе, а поред преласка под окриље друге странке, најчешће се дешава да се такви одборници одлучују за самостално наступање пред Скупштином града. Подсећамо да је пре неколико месеци из одборничког клуба УРС-а међу напредњаке прешла Мирослава Пејица, једна од високих функционера некадашне партије Г-17плус, а да је УРС напустио и Зоран Николић, одлучивши да буде самостални одборник. Михаило Пурић напустио је ДС и сада заступа новоформирану “Заједно за Србију”. Петар Екмешчић је дао оставку на своје функције и вратио мандат ДС-у, док су два одборника Јединствене Србије и три из редова ПУПС-а напустила своје одборничке групе а потом као самостални одборници склопили споразум о сарадњи са ГО Уједињених региона Србије.

 

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )