ЂАЧКЕ КУХИЊЕ У ЛОЗНИЦИ – САМО У ТРИ ШКОЛЕ ТОПЛИ ОБРОК

ЂАЧКЕ КУХИЊЕ У ЛОЗНИЦИ – САМО У ТРИ ШКОЛЕ ТОПЛИ ОБРОК

djacke kuhinje

Од четрнаест лозничких основних школа, само три градске школе имају  дневни боравак у коме деца добијају  топли оброк, док се у осталим дели само пециво. У свим школама ужину финансирају родитељи

Новим законом о основном образовању и васпитању и Законом о основној школи који се примењује од ове школске године, школа у оквиру свог објекта а у сарадњи са Саветом родитеља, треба да организује исхрану за ученике. Законом је дата могућност, дакле не и обавеза,  да се родитељи организују, да ако треба пронађу добротворе и да у сарадњи са локалном самоуправом и школом договоре о исхрани ученика. Постојањем ђачких кухиња пружена је могућност да сва деца добију ужину а поред тога, повећана је и њихова безбедност јер не морају за време великог одмора да одлазе у пекаре или објекте брзе хране.

Од четрнаест лозничких основних школа, само у три градске школе деца добијају топли оброк у оквиру дневног боравка. У питању су ОШ „Анта Богићевић“, „Кадињача“ и „Јован Цвијић” док се  у осталима дели само пециво појачано понекад и воћем. У свим школама ужину плаћају родитељи за коју дневно издвајају 50 динара за пецива а за топли оброк који се састоји од  доручка, ручка и две ужине издвајају од 150 до 170 динара. У “Цвијићевој” школи десет оброка за децу из социјално угрожених породица финансира добављач,  пекара „Радаљац“.  У овој школи ђачку кухињу користи преко триста ученика од којих  30 у дневном боравку у којем се, као и у друге две школе, дели доручак, ручак и две ужине. За ручак је обавезно кувано јело, све намирнице су у свежем стању а оне које су кварљиве набављају се дневно и одмах припремају.

У „Кадињачи“ ужину добија 298 ученика а у дневном боравку је 61 ученик. Како су нам рекли у овој школи, од пецива се добија бурек, пица, сендвич, кајзерице а сваки дан је неко друго пециво. Што се тиче топлог оброка, свакодневно је на менију неко кувано јело као што је грашак, боранија, пасуљ, мусака…

У „Антиној“ школи ђачку кухињу користи 430 ученика од којих је 75 у дневном боравку. Интересантно је да у овој школи сва деца од првог до осмог разреда, а не само првог и другог, имају могућност да добијају топли оброк и то по цени од само сто динара дневно, али ове године, за разлику од прошлих, за такав вид исхране нема заинтересованих. Међутим, како су нам рекли, можда многи родитељи нису ни обавештени да таква могућност постоји па ће се о томе више говорити на родитељским састанцима. Њихова кухиња добила је на коришћење и специјалну пећ за печење пецива па деца увек добијају свежа пецива, што је још једна погодност за ученике.

За родитеље ђачке кухиње представљају велико олакшање за ионако преоптерећен кућни буџет, кажу у школама, јер су издвајања за њих много мања него да сваког дана дају деци џепарац за тзв. нездраву брзу  храну. Такође, родитељи више не морају да брину ни да ли је дете  током боравка у школи јело, ни како ће прећи улицу да би купило ужину или ће каснити на часове. Најважније је враћање здравим навикама, којима се бар за сада могу вратити  ученици само три основне градске школе.

В. М

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )