РОКЕРИЈАДА У БАЊИ КОВИЉАЧИ – РОКЕНРОЛ СПАЈА ЉУДЕ

РОКЕРИЈАДА У БАЊИ КОВИЉАЧИ – РОКЕНРОЛ СПАЈА ЉУДЕ

BICE BOLJE

Учесници “Рокеријаде” у Бањи Ковиљачи показали како музика позитивно делује на људе, а својим наступима одушевили су публику у хотелу “Подриње”. Шест група изразило наду да ће наредни пут овакав скуп привући још више поклоника рокенрола

На првој рокеријади “Бања Ковиљача 2013”, прошлог петка окупило се шест рок састава из Лознице, Зворника, Лешнице и Бање Ковиљаче, који су својим музицирањем доказали да овај музички правац има верне следбенике и публику која воли рокенрол. Манифестацију је организовала неформална група музичара из Бање Ковиљаче и Лознице у сарадњи са омладинском невладином организацијом “Yоутх Емергенцy Сервице” из Врњачке Бање и Феријалним савезом Републике Српске из Бањалуке, а програм је отворио Ненад Боровчанин, државни секретар у Министарству омладине и спорта.

– Ово је један у низу заједничких пројеката омладинских организација Републике Српске и Србије, у складу са Споразумом о сарадњи у области мобилности младих. Добро је што можемо да учествујемо у повезивању младих са две обале Дрине и да на тај начин покажемо да нас ова река не раздваја већ да је она кичма која нас спаја. Пројекат је финансирало Министарство  омладине и спорта, на иницијативу младих који су га осмислили, а подразумева тродневни боравак 50 младих из Републике Српске у нашем крају, а исто толико младих из Лознице гостоваће на Омладинској конференцији о мобилности младих на Јахорини у јануару 2014. године. Рокеријада је део пројекта који на најбољи начин показује како музика повезује младе људе – казао је Боровчанин.

У име локалне самоуправе скуп рокера и омладине из две државе поздравио је и Дејан Сталовић, члан градског већа, истичући да град увек подржава пројекте младих.

– Надам се да ће ова манифестација заживети и да ће наредних година бити све успешнија. Младима је у сусрет изашло и ХТП “Бања Ковиљача”, уступивши им простор, а добра посета је доказ да рокенрол има своје верне поклонике – рекао је Сталовић.

На сцени хотела “Подриње” смењивале су се групе “Биће боље”, “Зид плача”, “Лавиринт”, “Црна стрела”, “Миднигхт блуес банд” и “Џорџ Милисава Дикенсон”, а подршка публике била је довољна инспирација да музичари дају све од себе.

– Прошле године у ово време организовали смо десет рокенрол вечери што нам је дало елана да поновомо окупимо рокере из Подриња на једном месту. Жеља нам је да “Рокеријада” добије регионални карактер и очекујемо да ће се то остварити већ у наредној години – каже гитариста Миладин Чуквас, један од иницијатора рок скупа.

Слободан Тошић из групе “Џорџ Милисава Дикенсон” истиче да је ово добар начин за промоцију рокенрола, док Александар Пантелић из “Зида плача” изражава наду да ће “Рокеријада” убудуће добити другачији значај.

 – Добро би било да се у западном делу Србије и на подручју нашег града и Бање Ковиљаче оваква манифестација одржава барем једном годишње, али и да се на њој окупе и музичари из других градова. Некима је то прилика да начине први корак у свету музике, а другима да искажу свој став и музичке афинитете – каже Александар.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )