У ЛОЗНИЧКОМ ПОЉУ – СТИЖЕ КАНАЛИЗАЦИЈА

У ЛОЗНИЧКОМ ПОЉУ – СТИЖЕ КАНАЛИЗАЦИЈА

POCCELI RADOVI NA KLANALIZACIJI U LOZNICCKOM POLJU

У наредних пет месеци требало да буде урађено девет километара канализационе мреже на коју ће бити прикључено више од хиљаду домаћинстава у Лозничком Пољу. Вредност инвестиције је близу милион евра, а новац је обезбеђен из програма KFW

Радови на изградњи девет ки-лометара канализационе мреже у Лозничком Пољу званично су почели прекјуче и планирано је да трају пет месеци. Вредност инвестиције је 996.000 евра, и ради се из програма немачке развојне банке KFW, а извођач радова је предузеће  “Телекомуникација” из Блаца, код Крушевца.

– Ово је важна инвестиција за све грађане, а пре свега житеље Лозничког Поља у Дринској улици, Стефановића и Ђунића путу. На канализациону мрежу треба да буде прикључено више  од хиљаду домаћинстава. Извођач ради свакодневно и надам се само да ће нас време послужити да посао урадимо у планираном року. Циљ је да се ради етапно, улица по улица, а настојаћемо да грађани што краће, највише два дана, буду спречени да аутомобилом уђу у своја дворишта. Радимо главне водове кроз улице док ће сви грађани за прикључење на канализацију платити таксу која је до 7.000 динара. Свако ће бити обавезан да уради прикључак о свом трошку под надзором инжењера из “Водовода” или да плати предузећу тај део посла – каже Јован Маловић, директор ЈП “Водовод и канализација”, који се захвалио претходном руководству предузећа и свима који су допринели сарадњи са KFW.

Према речима градоначелника Видоја Петровића, улазак Лознице у KFW програм пре неколико година је “значио пуно” и кроз овај пројекат се, на најбољи начин, потврђује исправност опредељења града да кроз разне фондове обезбеди новац за решавање вишегодишњих проблема у граду.

– Један од тих свакако је и проблем канализационе мреже у Лозничком Пољу, једном од највећих насеља у Лозници. Изградњом ове секундарне канализационе мреже стичу се услови да се домаћинства прикључе на њу, али не само то, пошто ћемо после завршетка радова обновити и коловозе ових улица, а где има услова и изградићемо и пешачке стазе са пратећом расветом. На овај начин почиње инфраструктурно интегрисање Лозничког Поља у језгро града, а наш циљ  и јесте да се централни део града, у виду концентичних прстенова, шири у путној, али и комуналној, енегетској и економској инфраструктури.

Иначе, ми смо за подршку овом пројекту кроз измиривање обавеза према KFW из буџета града кроз субвенције издвојили око 30 милиона динара – рекао је он.

Заменик градоначелника др Јездимир Вучетић оценио је ове радове једним од најзначајних инфраструктурних подухвата града и да је био  “грех  да у 21. веку једно огромно насеље нема канализацију”.

– Водоводну и канализациону мрежу ширићемо према приградским насељима, а наша жеља је да уђемо у републички програм изградње станице за пречишћавање отпадних вода коју нема много градова у Србији.  У преговорима смо да уђемо у тај пројекат и надам се да ће  то додатно подићи ниво града у сваком погледу, пре свега еколошком, као и стандард грађана Лознице – казао је Вучетић.

Лозница има око 750 километара водоводне, а само 78 километара канализационе мреже и ово је важан корак у поправљању тог стања.

Успорен саобраћај

Због радова на изградњи фекалне канализације од јуче је успорен саобраћај у Крфској улици у Лозничком Пољу. Радови ће, кажу у лозничком “Водоводу”, трајати око месец дана и изводиће се по деоницама од сто метара, уз постављену сигнализацију, тако да ће се саобраћај одвијати у једној траци. Динамика радова зависи од временских услова, а о променама у режиму саобраћаја грађани ће бити благовремено обавештавани, поручују из предузећа.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )