ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО ЊЕГОШУ – ЧИЊЕНИЦЕ СУ ТВРДОГЛАВЕ

ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО ЊЕГОШУ – ЧИЊЕНИЦЕ СУ ТВРДОГЛАВЕ

u cast njegosu veselin.m.rakcevic foto s.pajicПредстављајући Лозничанима своје стваралаштво, књижевник Веселин М. Ракчевић упутио је критику званичној Црној Гори због “готово смешног и непримереног” обележавања 200. годишњице Његошевог рођења. Уз одломке из “Горског вијенца”, казивао је и своје стихове из најновијег зборника песама

Библиотека Вуковог завичаја угостила је протекле седмице Веселина М. Ракчевића, књижевника из Подгорице, једног од најбољих казивача стихова Петра Петровића Његоша. У част 200. годишњице Његошевог рођења, гост из Црне Горе први део књижевне вечери посветио је овом јубилеју надахнуто казујући одломке из “Горског вијенца”, док је у другом делу програма представио књигу “Огњиште на раскршћу”, избор песама из десетак својих збирки поезије.

–  Овај велики и веома значајан јубилеј у Црној Гори обележава се на скроман, готово смешан и недостојанствен начин. Последњих десетак година, званична, односно политичка Црна Гора покушава Његоша да национално освести. Како им то није пошло за руком јер чињенице су тврдоглаве, тако се ушло у нови обрачун и, сада већ готово службено, саопштава се да је Његош геноцидан писац, па је такав готово и непожељан. То се најбоље види и кроз заступљеност у уџбеницима где је Његош дат као љубавни песник… Истина, један део народа у Црној Гори, посебно српски део, или они који заступају и говоре српски језик, а који нажалост више није службени језик, већ нестандардизовани и за мене неразумљив црногорски језик, ново писмо са 32 словна знака, каже да је то део наше културе – рекао је Веселин М. Ракчевић истичући да нико не може одузети место којим Његошева дела живе у души његовог народа.

С.Пајић

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )