СРБИЈА НА ПУТУ ДА ПРИХВАТИ ПРОМЕТ ГЕНЕТСКИ МОДИФИКОВАНИХ ОРГАНИЗАМА – ГДЕ ГМО ПАДНЕ, ТУ ТРАВА НЕ НИЧЕ

СРБИЈА НА ПУТУ ДА ПРИХВАТИ ПРОМЕТ ГЕНЕТСКИ МОДИФИКОВАНИХ ОРГАНИЗАМА – ГДЕ ГМО ПАДНЕ, ТУ ТРАВА НЕ НИЧЕ

soja

Обелодањени услов Светске трговинске организације Србији да дозволи промет генетски модификованих организама уколико жели њено чланство, узбуркао јавност, али и разоткрио да такву храну већ једемо. На подручју Мачванског округа ове године откривено 23 хектара под илегалним засадима генетски модификоване соје

И док се већ годинама тврди да је органска производња хране “рудник злата” за Србију, сасвим неочекивано у први план је избила тема о генетски модификованој храни. Наиме, Европска комисија захтева од Србије да дозволи увоз генетски модификоване хране постављајући то питање као један од услова за улазак у ЕУ. Министар трговине Србије Расим Љајић потврдио је  да Србија мора да дозволи промет генетски модификованих организама (ГМО) ако жели пријем у Светску трговинску организацију (СТО), али да забрана производње остаје на снази. По његовим речима, измене закона морале би бити донете одмах како бисмо већ у децембру добили чланство у СТО.

У свету постоји свега 28 држава које су дозволиле промет и 167 оних које још то нису учиниле. Према подацима из 2012. године, ГМО производи у свету се гаје на 170 милиона хектара, највише у САД, Канади, Јужној Америци, Индији и Кини које имају више од два милиона хектара под овим засадима. У Европској унији само пет држава гаји ГМО биљке, и то искључиво кукуруз – Шпанија, Португалија, Шведска, Словачка и Румунија, на укупно 120 000 хектара. Упркос закону који забрањује промет и производњу ГМО, 2010. године пронађено више од 200 тона ГМО соје на пољима у Србији, а процењује се да  под њом тренутно има између шест и 10 хиљада хектара.

Гаје соју као марихуану

У Лозници и целом Мачванском округу такође илегално ничу засади генетски модификоване соје. У Служби за односе са јавношћу Министарства пољопривреде у телефонском разговору потврђен нам је податак који смо већ знали да су ове године у Мачванском округу уништена 23 хектара под генетски модификованом сојом и то у фази ницања. Обећано нам је и да ћемо одмах добити комплетну информацију о томе али и одговоре на питања колико је откривено засада у Лозници и на који начин су кажњени “илегални произвођачи”. До закључења овог броја новина одговор није стигао. Познато је, међутим, да се такви засади гаје по истим правилима илегале као и марихуана – далеко од путева, а веома често и међу редовима кукуруза.

– Гајење ГМО биљака је код нас законом забрањено. Упркос забрани, тренд је повећања површина под Гм сојом.  Визуелне разлике међу биљкама нема, али је ГМ отпорна на тотални хербицид, а штетне последице њеног распростирања су несагледиве – појашњава за ЛН инж. пољопривреде Душан Деспотовић.

З. Вишњић

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )