ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ПОЈАСЕВА  У МУЗЕЈУ ЈАДРА – “ВЕЧИТИ КРУГ” ЗА СВЕ ПРИЛИКЕ

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ПОЈАСЕВА У МУЗЕЈУ ЈАДРА – “ВЕЧИТИ КРУГ” ЗА СВЕ ПРИЛИКЕ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAИзложбу појасева Етнолошке збирке Народног музеја у Зајечару “Вечити круг” свечано је  у уторак у Музеју Јадра отворио аутор изложбе и етнолог Дејан Крстић.

 – Циљ изложбе је да покажемо етнолошко богатство источне Србије и традиционално значење појаса у социјалној и духовној култури код Срба јер је Зајечар  чвориште разнородних етничких струја – истакао је Крстић. Према његовим речима, појасеви су  етно-генетски читљиви и чувају податке о миграцијама које су се десиле и пре неколико векова.

 – У Зајечар су после Другог светског рата многи досељеници донели народне ношње својих предака, па поред појасева Срба и Влаха као првобитних становника у збирци се налазе и појасеви регионалних група као што су Торлаци, Мацаци, Косовљани итд.

Како објашњава, основна функција појасева била је да држе стомак приликом радова, служили су и као дар на свадбама и дру-гим светковинама, а такође су сексуални симбол, симбол репродукције и рађања и симбол зашти-тног круга, јер су се на њих ста-вљале разне амајлије, а свако је морао да буде и сахрањен са појасом па је он био неопоходан и “на овом и на оном свету”. На изло-жби су углавном представљени сеоски појасеви, али и градски  ко-ји су касније настали и одликују се богатијим украсима (орнаментима) за разлику од сеоских.

 – Изложбу сам припремао од 2005. до 2010. године, а у оквиру пројекта изложбе који је одобрило Министарство културе одшта-мпан је луксузни каталог збирке појасева која је једна од бољих и већих у градским музејима и има око 400 експоната од којих је 200 представљено на гостовању у Ло-зници – истакао је Крстић. Како каже ово је већ петнаесто гостовање, а већ су заказане нове и у Србији и у иностранству.

Посетиоци изложбе су имали прилику да виде разноврсне појасеве и прочитају објашњења о њи-ховом пореклу,  симболици и тра-дицији, али и да чују како звучи кавал, инструмент на којем је свирао етнолог и антрополог Милош Јаковљевић.

 Изложба ће бити отворена до 15. новембра.

А.С.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )