НА ЛОЗНИЧКОМ ГРОБЉУ ПОНОВО КРАЂЕ – ПРЕВАРИЛА ИХ БОЈА!

НА ЛОЗНИЧКОМ ГРОБЉУ ПОНОВО КРАЂЕ – ПРЕВАРИЛА ИХ БОЈА!

KRADU BISTE

Некима ништа није свето па краду и на гробљима. Тако се на мети лопова поново нашло градско гробље на коме доскора није било већих крађа, нестајало је цвеће и мање вредни предмети, али су у последња два месеца украдене вредније ствари, кажу у управи гробља.

– До пре нека два месеца није било већих крађа, а онда су пријављени нестанци једне бронзане бисте и две статуе анђела, од којих је једна бронзана, а друга, претпоставља се, од гипса или сличног материјала, али обојена бронзом због чега је привукла лопове. Према нашим информацијама полиција је пронашла бисту и она је враћена власнику. Могуће је да има и више крађа, али их закупци гробних места не пријаве нама већ директно лозничкој полицији. Осим материјалне штете, ове бисте су углавном дела познатих уметника и вреде неколико хиљада евра, грађани трпе и душевни бол због скрнављења гробних места њихових сродника – каже Анђелко Вучићевић, шеф гробља.

Градско гробље ради свакодневно од 7 до 19 часова, после тога  су улазне капије закључане али то не спречава  лопове да их прескоче, а неки су секли и ограду да би ушли. Овде нема ноћног чувара ни видео-надзора, постоји расвета на старом и новом делу гробља, али то лоповима не смета да најчешће током викенда мирно “раде” на гробљу које покрива неколико хектара и има око 11.500 гробних места. Са градског гробља су претходних година у једном периоду крадена позлаћена и месингана слова, кандила, вазе, кућице за свеће од фау материјала и бакра, неколико биста, као и  све од нерђајућег материјала што се  могло продати на тржишту секундарних сировина. Лопови нису имали обзира па је пре више година украден цео метални споменик у облику табле, а пре три године нестало је више од  60 металних капија са ограђених гробних места.

Иначе, осим што праве материјалну штету, лопови родбини покојника наносе и душевни бол јер својим нечасним работама скрнаве гробна места.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )