ИЗЛОЖБА СЛИКА ГРУПЕ “Н-8” – ОКТОБАРСКИ СУСРЕТИ СЛИКАРА

ИЗЛОЖБА СЛИКА ГРУПЕ “Н-8” – ОКТОБАРСКИ СУСРЕТИ СЛИКАРА

GRUPA N8

Ликовна група “Н-8”, која делује при лозничком КУД “Караџић”, приредила је у понедељак традиционални сусрет сликара у октобру, а на изложби слика у галерији “Мина Караџић” представљено је 19 стваралаца из Јадра са укупно 44 уметничка дела настала од почетка године. Уз Драгана Тошића, председника друштва, који је отворио изложбу, публици се представио и Анђелко Тешмановић, нови председник ликовне групе “Н-8” и један од излагача.

– Ова изложба наставља традицију прихватања разноврсних уметничких перцепција стварности, образовања, техника, колорита и композиција чланова наше групе која броји 35 чланова, од чега су два придружена, из Ужица и Шапца. По први пут се представљају и Станоје Тешић и Данко Дамјановић, нови чланови наше секције. Надамо се да ћемо и даље расти како у бројности чланова, тако и у квалитету излагачких радова. Како је група основана 1973. године, за децембар планирамо ретроспективну изложбу којом ћемо обележити јубилеј и четири деценије рада – каже Анђелко Тешмановић.

После готово пет деценија бављена сликарством, по први пут у акварелу се опробао  Јован Радишић, дугогодишњи члан групе “Н-8”.

– До сада сам радио све ликовне технике, уље, графику, иконописање, бакропис, али у акварелу се никада нисам опробао иако сам последњих десетак година то прижељкивао. Међутим, нисам имао од кога да учим јер код акварела је веома тешко да неко сам дође до правог умећа у овој техници. Није најтежа али је специфична и треба од некога учити. Овде то ретко ко ради, али, на срећу, уз помоћ информатичких технологија почео сам да учим тајне ове технике. Први акварел сам започео на Божић, када се креће у нове послове, и имао сам срећу да ми је то кренуло од руке. Очекујем да ћу убудуће бити препознатљив и по својим акварелима – каже Радишић.

Лозничани могу да виде изложбу до краја октобра, а већ у децембру и нову поводом значајног јубилеја групе.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )