ГРАДОНАЧЕЛНИК О МЕРАМА ШТЕДЊЕ – КОРИСНИЦИ БУЏЕТА НЕЋЕ ИМАТИ ПРОБЛЕМА

ГРАДОНАЧЕЛНИК О МЕРАМА ШТЕДЊЕ – КОРИСНИЦИ БУЏЕТА НЕЋЕ ИМАТИ ПРОБЛЕМА

VIDOJE PETROVICМере штедње погодиће и Лозницу која ће их доследно спроводити. По основу сета мера штедње Владе Србије буџет Лознице биће умањен за најмање 130, а могуће чак и 150 милиона динара. Ниједан директни и индиректни корисници буџета неће имати никакав проблем, каже градоначелник

 

Влада је ових дана представила мере штедње уз оправдање да би нам у супротном следио  катастрофалан и апокалиптичан сценарио, празна државна каса, беспарица и невиђено сиромаштво, односно банкрот државе. Донете мере осетиће сви, а како и колико ће то утицати на Лозницу за ЛН објашњава градоначелник Видоје Петровић.

Према његовим речима, сигурно је да ће се донети сет мера и те како одржавати и на локалне самоуправе и грађане и да ће их град Лозница доследно спроводити.

– Добро је да се штеди тамо где има нешто да се штеди, али је лоше ако ове мере додатно оптерете оне који су и најпогођенији стањем у земљи и оваквим економским приликама. Сигурно је да ће се мере штедње одразити и на наш град, без обзира на то што смо све ове године водили врло одговорну политику, веома одговорно користили буџетска средства и били веома рационални када је у питању број запослених у јавном сектору, који се финансирају из буџета. Мислим да ће ово додатно осиромашити грађане,  да ће доћи до повећања броја незапослених и да ће у великој мери умањити буџет свих градова и општина.  По основу овог сета мера, буџет Лознице биће умањен за најмање 130, а могуће чак и 150 милиона динара – каже први човек града.

Додатни проблем је што мере штедње могу утицати и на инвестиције на подручју града. Лозница је у овој години добила финансијску подршку за реализацију неколико веома значајних пројеката који за град имају капитални карактер. То су изградња мултифункционалног центра у Тршићу који је подржало Министарство финансија и привреде пре реконструкције владе, у износу од 172 милиона динара, од Министарства за регионални развој и локалну самоуправу подржано је инфраструктурно уређење Бање Ковиљаче (105 милиона од чега држава улаже 45), и повезивање града са Тршићем, односно комплетну реконструкцију и изградњу Улице Бакал Милосава (вредну 128  милиона од чега Министарство за регионални развој и локалну самоуправу учествује са  90, а локални буџет 38 милиона) и за израду пројекта регионалног ауто-пута Шабац-Лозница 40 милиона динара.

– Пројекат у Тршићу се увелико реализује док на осталим ништа није започето. Од одобрених 172 милиона успели смо да уговоримо послове за 122 и постигли уштеду од 50 милиона. У току је јавна набавка за другу фазу са којом бисмо могли у потпуности да завршимо пројекат. У овом моменту нису познати детаљи о односу реконструисане Владе Србије према већ усвојеним плановима и програмима рада и финансијској подршци пројектима који су одобрени за ову годину. Имамо озбиљна страховања да би могло доћи до укидања или одустајања од подршке у реализацији неких од ових пројеката. Очекујем да врло брзо имамо информацију о њиховој судбини с обзиром а то да је у току припрема буџета за 2014. годину. Веома сам забринут због свега тога и зато што смо већ у октобру, а још увек ресорно министарство није формирало комисије за спровођење поступка, објављивање јавног позива, тако да је већ сада то неповољна ситуација, али сачекаћемо званичну информацију – каже Петровић.

Градоначелник  каже да ће локална самоуправа и даље водити одговорну политику и радити све што је до ње као би се омогућило нормално функционисање града у свим областима.

– Што је најважније, сви директни и индиректни корисници буџета неће имати никакав проблем. Све обавезе које буџет града има према њима биће у потпуности реализоване. Спровођење мера у области социјалне политике, подршка деци, породиљама, старим лицима, најбољим ђацима и студентима, бесплатан превоз за пензионере, подршка Дому здравља у домену примарне здравствене заштите… то у овом случају неће трпети. Иначе, град све ово реализује без било каквих кредитних задужења. Наставићемо и активне мере у подстицању запошљавања, организовању јавних радова, подршци приправницима, пољопривредницима и предузетницима кроз Фонд за развој. Све те функције буџет у потпуности прати и извршава – наглашава Петровић за ЛН.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )