УОЧИ ГОДИШЊИЦЕ – НЕОГРАЂЕН СПОМЕН КОМПЛЕКС

УОЧИ ГОДИШЊИЦЕ – НЕОГРАЂЕН СПОМЕН КОМПЛЕКС

OSTALO NEOGRADJENO

Десетак дана уочи обележавања 72 годишњице стрељања спомен комплекс код споменика у Драгинцу је неограђен зато што ни три године од почетка радова није завршено уређење једног од највећих стратишта из Другог светског рата.

Миленко Ђурић, председник МЗ Драгинац, незадовољан је због тога, а то је рекао и представницима Министарства рада и социјалне политике који су ове седмице били у Драгинцу.

– Срамота је да после толико времена посао није комплетно урађен и да и ову годишњицу дочекујемо са неограђеним простором око спомен костурнице. Представници министарства дошли су да виде терен како би урадили протокол за 14.октобар па сам их упознао  са овим проблемом. Ових дана ради се само на поплочавању речног корита, а од постављања ограде нема ништа. Надам се да ће радови ипак бити настављени и комплекс коначно потпуно уређен – каже он.

Немања Радојичић, в.д директора Завода за заштиту споменика културе Ваљево, пре неколико бројева ЛН најавио је да до краја овогодишње грађевинске сезоне треба да буде постављена ограда око споменичког комплекса и габиони према кориту потока Трнавице, али се то није догодило.

– Раде се габиони према кориту потока пошто је добар део обале осут. Тешко да ће до годишњице бити постављена ограда пошто смо имали непредвиђене околности. Наиме, власник није дозволио пролаз механизације кроз једну парцелу што је разлог одлагања радова. Надам се да ћемо власника одобровољити и наставити посао. Радићемо уколико временски услови дозволе до краја године, иначе, оно што је планирано биће и урађено само молим грађане за разумевање због ове непредвиђене ситуације – објашњава он.

После дугогодишње небриге уређење спомен комплекса у Драгинцу започето је уочи обележавања 70. годишњице стрељања 2.950 недужних цивила. Урађена је конзервација обелиска и санација спомен костурнице, расвета, сређене прилазне стазе и уклоњена стара пропала бетонска ограда. Укупни радови на спомен комплексу Драгинац, финансирани су од Министарства за рад и социјалну политику, вредни шест милиона динара, а до сада је утрошено око четири милиона.

У јесен 1941. немачка војска је у знак одмазде од 13. до 19.октобра стрељала мештане Драгинца, Корените, Великог Села и Цикота. Најмасовније стрељање било је у самом Драгинцу. После масакра жртве су затрпане у заједничке гробнице које су после рата уређене и обележене, а 1961. су сви посмртни остаци пренети у заједничку спомен-костурницу,  поред које је подигнут обелиск.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )