У НЕДЕЉУ 6. ОКТОБРА – “ДЕСЕАНТ” НА ГУЧЕВО

У НЕДЕЉУ 6. ОКТОБРА – “ДЕСЕАНТ” НА ГУЧЕВО

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Градска управи и оперативни тим за обележавање стогодишњице Церске и Гучевске битке, у недељу 6. октобра организоваће манифестацију под називом “Стазама Дринске дивизије”, која је замишљена као пешачко-планинарски марш планинара, ученика, припадника полиције и свих љубитеља природе и као бициклистичко-мото вожња уз учешће џип клуба, бициклистичког и мото клуба из Лознице и окружења.

– Манифестацију организујемо у част прослављене, елитне војне формације српске војске, која је 1914. године бранила Србију на простору Јадра и Подриња. Жеља нам је да се и Гучевска битка, као што је и Церска, стави на место које јој у историји припада и зато овај програм и приређујемо на Гучеву – каже Данијела Милутиновић, члан оперативног тима.

Скуп свих учесника је у недељу од 8.30 до девет часова на платоу испред споменика Вуку Караџићу у центру града. Руководилац пешачко-планинарског марша биће пуковник у пензији Милош Дејановић, бициклистичко-мото вожње Драган Васић и Чедомир Милутиновић, а руководилац џип кретања је Зоран Матић. Долазак свих колона на одредиште је у 13 часова код споменика на Гучеву где ће бити одржан час историје и пригодан програм. Редарску службу организоваће ПК “Гучево”, а одговорно лице је председник клуба Бранко Гавриловић.

– Ово је начин да укажемо на неке значајне датуме из славне историје нашег краја али и на важност битке на Гучеву. На жалост, протеклих година нисмо имали адекватан однос према комплексу који је коначно добио свог титулара, а то је Центар за културу, који ће убудуће бринути о њему.  За ту намену биће одређен буџет и надамо се да више нећемо гледати како се краду металне шипке са ограде око спомен-костурнице или уништава расвета. Маршом који организујемо желимо да започнемо обележавање стогодишњице од чувене битке, а и у наредним програмима бићемо подршка свима онима који желе да укажу на догађаје из Првог светског рата – каже Зоран Тошић, координатор тима за обележавање Церске и Гучевске битке.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )