СКГО: ПОРЕСКА РЕФОРМА ДА ИДЕ НА ТЕРЕТ ДРЖАВЕ  – КУМА ДАЛА, КУМА И УЗЕЛА

СКГО: ПОРЕСКА РЕФОРМА ДА ИДЕ НА ТЕРЕТ ДРЖАВЕ – КУМА ДАЛА, КУМА И УЗЕЛА

milojka

Или: како се истопила добит локалних самоуправа за мање од три године од како је у име децентрализације повећан њихов удео у порезу на зараде са 40 на 80 одсто. Стална конференција градова и општина упозорава да би нове пореске реформе могле угушити локалне буџете, а начелница градске управе у Лозници Милојка Смиљанић каже да је приход буџета само у претходна два “растеређења привреде” смањен за 135 милиона динара

Најављене пореске реформе и могуће смањење пореза на зараде, према оцени Сталне конференције градова и општина (СКГО),  представљаће нови камен спотицања за локалне самоуправе уколико се држава не буде одрекла својих 20 одсто пореза на зараде. СКО подсећа да порез на зараде чини 50 одсто локалних буџета и да би свако друго решење  представљало озбиљан удар на функционисање градова и општина што би се, пре свега, огледало у отежаном раду вртића, домова здравља и школа, одржавању путева и низу других обавеза које су у међувремену  пале на њихов терет.

Начелница градске управе у Лозници Милојка Смиљанић оцењује у разговору за ЛН да се поново уводи централизација и да “локалне самоуправе опет треба да просе новац који им припада”.

– Усвајањем Закона о порезу на доходак грађана крајем маја смањен је порез на зараде са 12 на десет одсто и повећан неопорезиви део дохотка са 8.700 на 11 хиљада динара чиме је буџет града остао без најмање 100 милиона динара прихода. Подсећам да смо прошле године после смањења и укидања фирмарина изгубили 35 милиона изворних прихода иако је Лозница у време доношења тог закона већ била једна од локалних самоуправа са најнижим комуналним таксама – каже Смиљанићева.

Она подсећа да је пре три године доношењем Закона о финансирању локалне самоуправе покренута децентрализација и да је повећање удела од пореза на зараде са 40 на 80 одсто требало да оснажи градове и општине, а да  после систематског смањења прихода и повећања обавеза многи неће моћи да избегну задуживање само да би одржали постојећи ниво јавних услуга.

– Измене пореских закона довешће градове и општине на ивицу колапса и отвориће низ питања о надлежностима и политици развоја локалне заједнице – оцењује Милојка Смиљанић.

Да ли ће притисак СКГО бити довољно снажан да се још једном претресе најављена пореска реформа пре него што уђе у процедуру усвајања остаје да се види, али мало је вероватно да би се држава могла лако одрећи свог удела у сигурним приходима поготову што је све већа дубиоза у републичком буџету. За локалне самоуправе било би значајно и да се бар део терета скине са њених плећа јер све што је “социјално осетљиво” од материјалних трошкова образовања и здравства, комуналне инфраструктуре до социјалних давања сада иде из њихове касе и питање је шта би детаљна рачуница “узимала-давала” заиста показала.

У среду је СКГО затражила од Министарства саобраћаја да обезбеди новац за одржавање шест хиљада километара регионалних путева јер иде зима, а локалне самоуправе неће моћи саме да се изборе са тим проблемом.

Ребалансом државног буџета предвиђено је само 1,5 милијарди динара, што је далеко мање од потребне суме за целу Србију. У надлежности Лознице су 63 километра регионалних путева, за што би требало (према прошлогодишњим рачуницама у октобру) издвојити из градског буџета више од 40 милиона динара.  Прошле зиме је пронађен компромис између државе и локала, али да ли у озбиљном друштву озбиљне проблеме треба решавати на такав начин?

З. В.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )