ПРОБЛЕМ СТАНАРА УЛИЦЕ СВЕТОГ САВЕ И ОКОЛНИХ – СМИРИВАЊЕ СТРАСТИ

ПРОБЛЕМ СТАНАРА УЛИЦЕ СВЕТОГ САВЕ И ОКОЛНИХ – СМИРИВАЊЕ СТРАСТИ

Zamenik gradonacelnika uverio se u kakvom su stanju parkovi (1)После протестних зборова грађана због предвиђене изградње паркинг-места у Улици Светог Саве и због стања у околним парковима наговештава се решавање проблема разговором

 

Протести станара Улице Светог Саве и околних ушли су у тише воде и стигли тамо где је требало да буду на почетку, за столом и разговором. Јуче је у градској управи председник Организационог одбора протеста (ООП) Иванко Јанковић, како је најавио, требало да има састанак са градоначелником Видојем Петровићем, а прошлог четвртка Улицу Светог Саве и околне паркове обишао је заменик градоначелника др Јездимир Вучетић. Све ово требало би да спречи да протести оду у нежељеном смеру и поприме политички смисао.

Обилазећи паркове по кишовитом дану док су се блатњавим стазама аутомобили пробијали преко дубоких рупа испуњених водом, Вучетић је рекао да је први пут у парку и да уочава проблем због којег грађани негодују. Он је чланове ООП са којима је пошао у обилазак, обавестио да је после усвајања Генералног урбанистичког плана могућа израда детаљних регулационих планова, што мора бити приоритет када се ради о овом делу града, и да ће они бити стављени на јавни увид како би се чуле примедбе и сугестије грађана. Као председник Савета за безбедност саобраћаја Вучетић је уочио да су многи уређени паркинзи, посебно онај у Улици Бранка Радичевића, остали празни док се возила паркирају на зеленим површинама. Он је због тога нагласио да активност комуналне полиције мора бити свакодневна и на сваком месту, а зелене површине, зоне школа и густо насељени блокови морају бити “предмет њиховог посебног интересовања”. Вучетић се осврнуо и на најављену реконструкцију Улице Светог Саве.

– Брига грађана може се разумети као жеља да се сачувају аутентичност њихове улице, једне од најлепших у граду, зеленило, дрвореди и сигуран саобраћај. Пројекат реконструкције то сигурно неће нарушити, већ ће улица, уз планове које руководство Лознице има са аутобуском станицом, постати складна спојница два центра града. Нема бојазни да ћемо урадити нешто што није у интересу грађана, а нарочито нема места политизацији нечега око чега постоји пуно сагласје свих политичких структура које воде Лозницу – рекао је Вучетић, објаснивши да би, уколико се замисли остваре, парк испред аутобуске станице требало да буде уређен, а испод целог простора да буде направљена подземна гаража.

Председник ООП Јанковић изразио је разумевање за то што челници града не могу лако да нађу времена да стигну свуда, али их је позвао да посете паркове.

– Верујем да проблеме, који то не морају бити, можемо решити на заједничко задовољство и позивамо све градске челнике да обиђу наше паркове и лично се увере у оно што говоримо. Наш протест није политички и није усмерен против било кога – казао је Јанковић.

Члан Савета месне заједнице “Ново насеље” и ООП Миломир Глишић каже да је Савет МЗ једногласно усвојио захтев грађана да се део новца којим располаже преусмери на уређење недовршених блоковских паркинга у парку између улица Драгољуба Поповића, Светог Саве и Булевара Доситеја Обрадовића. Како је од расположивих милион и по, око 400 хиљада утрошено, Глишић каже да би вероватно око пола милиона динара могло бити усмерено у ову сврху, али да се најпре мора од ЈП “Град” добити информација колико би уређење паркинга коштало. Остаје и питање на који начин би се уређење извело пре Детаљног регулационог плана, али ако су паркинзи могли бити направљени, вероватно се могу и уредити. Нико се не би љутио, а зима се неумољиво ближи.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )