УНАПРЕЂЕЊЕ ПОСЛОВНОГ ОКРУЖЕЊА У ЛОЗНИЦИ  –  ТРАЖЕ СЕ КОРИСНИ ПРЕДЛОЗИ

УНАПРЕЂЕЊЕ ПОСЛОВНОГ ОКРУЖЕЊА У ЛОЗНИЦИ – ТРАЖЕ СЕ КОРИСНИ ПРЕДЛОЗИ

regulatornaОдржавањем “фокус-група” у уторак и среду наставqен рад на спровођењу регулаторне реформе која би требало да доведе до поправqања пословног окружења. До краја септембра потребно је прикупити примедбе и предлоге привредника

Административне процедуре највећа су препрека инвестирању у нашу земqу, показала су истраживања, па је спровођење регулаторне реформе нужно за поправqање пословног окружења. Лозница је једна од локалних самоуправа у којој се спроводи пројекат “Унапређење пословног окружења на локалном нивоу”, а стигло се до фазе у којој је потребно прикупити примедбе и предлоге привредника о административним поступцима. Стога су у градској управи, у уторак и среду, одржане “фокус-групе” на којима с привредници могли изнети своје ставове и предлоге.

– У кутију поставqену у шалтер-сали градске управе као ни на е-пошту још увек није стигла ниједна сугестија, што је велика штета. Неопходни су нам предлози приватног сектора за унапређење административне процедуре и како да наши службеници послове обаве на најквалитетнији начин. Зато смо и позвали привреднике да учествују у раду “фокус-група” – каже Qиqана Николић, начелница Одеqења за локални економски развој.

Неколико корака у споровођењу пројекта је учињено, а један од важнијих је било и пописивање административних процедура. У градској управи их има 174, а службеници су већ дали предлоге како их убрзати. У уторак и среду одржане су “фокус-групе” за области од највећег значаја које и носе највеће трошкове. Привредници су могли изнети ставове и дати конкретне предлоге у области урбанизма и грађења, комуналних питања, заштити животне средине и привреди и поqопривреди.

– Најважније је да добијемо што више конкретних предлога уз, пожеqно је, кратко образложење. Прилика је да чујемо глас привредника и њихове сугестије на основу искустава као и виђења на који би начин ствари могле другачије да функционишу. Циq нам је да пословно окружење учинимо повоqнијим како за оне који већ раде, тако и за оне који би да почну, али и за инвеститоре и требало би да искористе прилику да дају допринос – позива Гордана Лазић Рашовић, стручњак за регулаторну реформу из београдског Центра за добро управqање “Оптимуса”.

Када стигну предлози привредника, а рок је до краја месеца, биће прикqучени сугестијама које су дали службеници градске управе, а онда ће их стручњаци “Оптимуса” сабрати и предложити радној групи коју предводи градоначелник. Она ће одлучити шта се може применити па ће бити донет правилник којим измењене процедуре постају радна обавеза. Вероватно ће доћи и до измене појединих прописа који су у надлежности града, а на градском сајту биће објавqене комплетне процедуре тако да ће се лако сагледати шта је од докумената потребно за одређени поступак и коме се обратити. Пројекат финансира Швајцарски државни секретаријат за економске послове у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина и “Оптимусом”.

Н. Т.

Антрфиле: Препреке

Према истраживању Светског економског форума, Србија је на 101. месту по конкурентности привреде, а према истраживању Светске банке налази се на 175. од 183 места по брзини давања грађевинске дозволе. То је оно што инвеститори наводе као основну препреку одлуци да новац уложе овде јер док код нас добију дозволу, у свету су већ почели да зарађују од готових производа.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )