САБОРСКИ ДАНИ У ВУКОВОМ КРАЈУ  –  ОД ХАСАНАГИНИЦЕ ДО НУШИЋА

САБОРСКИ ДАНИ У ВУКОВОМ КРАЈУ – ОД ХАСАНАГИНИЦЕ ДО НУШИЋА

HASANAGINICA 2– Књижевно благо исписано руком нашег реформатора и борба за народни језик истинске су културне вредности које остају применqиве и чине један од темеqа наше културе. Дуги низ година Министарство културе указује на јединственост Вуковог сабора и уврштава ову манифестацију у пројекте од изузетног значаја за  културу – рекла је Ана Вучетић, помоћница министра културе, отварајући у понедеqак 80. Вуково сабор. Завршна свечаност је у недеqу на саборишту а саборску беседу одржаће академик Душан Ковачевић

Од понедеqка Лозница је у знаку јубиларног Вуковог сабора, манифестације од националног значаја, која већ осам деценија указује на значај дела Вука Стефановића Караxића, реформатора српског језика. Саборске свечаности почеле су у Галерији “Мина Караxић” отварањем изложбе позоришног плаката дизајнера Јована Тарбука на којој су представqена његова решења плаката за представе београдског Народног позоришта. Драматург Жеqко Хубач је отварајући изложбу рекао да позоришни плакат Јована Тарбука има моћ да преведе позоришну причу или драму у јединствену слику и нагласио да “свођење дела на што једноставнију форму и суштину јесте највећа уметност”. “Химном Вуку”, коју је извео градски мешовити хор лозничког Центра за културу, церемонија отварања саборских дана наставqена је у Вуковом дому културе, где је поздравну реч упутио Јездимир Вучетић, заменик градоначелника Лознице, који је рекао да је Вуков сабор културна манифестација која је од свог почетка, 1933. године до данас била оплемењивана и обогаћивана и да је успела током времена да одоли свим искушењима друштвених, политичких и историјских збивања.

Од националног значаја

– Вуков сабор је заштићен као нематеријално добро културне баштине Србије и на тај начин град Лозница и Вуково родно место Тршић уписани су на националној културној карти – истако је Вучетић.

У име Владе Србије, манифестацију је отворила Ана Вучетић, помоћница министра културе и информисања, нагласивши да су име Вука Караxића и поштовање његовог дела опстали током многих деценија друштвених превирања у протеклом веку.

– Прошло је Вуково дело многа оспоравања, још у данима док је стварао, а и након његове смрти увек је било оних који су понекад снагом аргумената, а понекада тек само личном завишћу, оспоравали његова достигнућа. Непрекинута нит одржавања Вуковог сабора уздигла је Вуково стваралаштво изнад сваке идеологије и изнад сваке различитости мишqења. Тај податак сведочи и да су књижевно благо исписано руком нашег реформатора и борба за народни језик истинске културне вредности које остају применqиве и чине један од темеqа наше културе. Овај јубилеј указује на прегалаштво и резултате организатора ове значајне манифестације Центра за културу, који носи име великана наше културе. Дуги низ година Министарство културе указује на јединственост Вуковог сабора и уврштава ову манифестацију у пројекте од изузетног значаја за  културу. Дуга традиција и континуитет обележавања Вуковог сабора указује на јединственост и значај те манифестације која богатим културним програмом тежи очувању књижевног дела Вука Караxића, али и свеукупне народне традиције и стваралаштва – рекла је она.

Потом је београдско Народно позориште извело представу “Хасанагиница” Qубомира Симовића, у режији Јагоша Марковића и по драматургији Иване Димић, а публику су одушевили глумци Вања Ејдус, Радмила Живковић, Александра Николић, Ненад Стојменовић, Александар Срећковић и други, који су на крају извођења више пута изашли да се поклоне пред Лозничанима.

Баштина

У склопу “Баштине”, у уторак се у Вуковом дому културе представило КУД “Караxић”, а програм “Овако је почело…” осмислили су Станко Деспотовић, Драган Тошић, Зоран Грујић и Александар Цветиновић. Поред чланова позоришне секције у програму су учествовали и први фолклорни ансамбл, група певача и гуслари. Етнографски музеј из престонице приредио је у среду у Музеју Јадра изложбу “Вез у граду – национално наслеђе и европски утицаји” ауторке Ирене Филеки, музејског саветника, док је на сцени Вуковог дома културе концерт приредио клавириста Влада Маричић са својим xез квартетом и специјалном гошћом Тањом Јовићевић, некадашњом певачицом групе “Октобар 1984”. Галерија “Мића Поповић и Вера Божичковић Поповић” угостила је јуче Библиотеку града Београда која је приредила изложбу Десанки Максимовић у част под називом “Памтићу све” ауторке Олге Красић Марјановић. Стихове наше песникиње казивала је глумица Рада Ђуричин, а Српско књижевно друштво и гости Међународне књижевне колоније приредили су књижевно вече уз учешће Суга Кеироа из Јапана, Олимби Велаја из Албаније, Дарје Жилић из Хрватске, Виктора Калинке из Немачке, Соње Атанасијевић, Јелене Ленголд и других. Концертом у Вуковом дому културе синоћ су се представили и гуслари из лозничког краја, као и Гусларско друштво “Милан Топлица” из Београда.

Севдах на мостарски начин

Програм “Хомо балканикус” данас почиње у подне у Тршићу где ће у Кући писаца бити организован округли сто “Дела вуковске традиције као преводилачки изазов”, а концерт у Вуковом дому културе од 20 часова приредиће група “Мостар севдах реунион” из Мостара, позната по оригиналним извођењима севдалинки и старих народних песама. Саборски дани наставqају се сутра у Тршићу представqањем Института за књижевност и уметност и пројекта “Српско усмено стваралаштво у интеркултуралном коду” аутора професора др Бошка Сувајxића. У Вуком родном селу окупиће се и учесници 43. међународног скупа слависта, док ће у Вуковом дому културе концерт приредити хор “Тхе интернатионал Белграде сингерс” којим диригује Бети Ен Герман. Завршна свечаност 80. Вуковог сабора је у недеqу, а почеће у 10.30 часова излозбом “Наш Вуков сабор” у Вуковој спомен-школи. Ауторке поставке су Дајана Ђедовић директорка лозничког Центра за културу и Ана Чугуровић, кустос етнолог Музеја језика и писма. Изложбу ће отворити Весна Марјановић из Етнографског музеја, а већ у 11 часова у Музеју језика и писма биће одржана промоција преводилачке радионице “Тршић 2013” посвећене 200. годишњици објавqивања прве Вукове граматике. Централна прослава је на саборишту од подне а поздравну реч посетиоцима Вуковог сабора упутиће градоначелник Видоје Петровић. Саборску беседу одржаће академик Душан Ковачевић, а следи позоришна представа по тексту Бранислава Нушића “Девесто петнаеста – трагедија једног народа” у режији Милана Нешковића, коју у копродукцији изводи Крушевачко позориште, Народно позориште из Ниша и Центар за културу “Вук Караxић”. Од 15 часова на саборском поселу наступиће КД “Брдо” из Крања у Словенији и лозничко КУД “Караxић”.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )