ПРОБЛЕМ КОЈИ ТРАЈЕ  –  ПИЛАНА (НИ)ЈЕ ЈАЧА ОД ДРЖАВЕ

ПРОБЛЕМ КОЈИ ТРАЈЕ – ПИЛАНА (НИ)ЈЕ ЈАЧА ОД ДРЖАВЕ

UGROZZENI BUNARI LOZNICCKOG VODOVODAМинистарства поqопривреде и енергетике у јуну, односно августу, донела су решења о забрани рада пилане поред изворишта градског водовода у Бањи Ковиqачи, али су она остала мртво слово на папиру. Проблем може бити решен измештањем објекта или његовим рушењем, кажу у локалној самоуправи

Од како је Јован Маловић, директор лозничког “Водовода”, на седници градске скупштине упозорио на потенцијалну опасност због рада пилане у зони санитарне заштите, изворишта градског водовода у Бањи Ковиqачи, прошло је неколико месеци. На последњој седници Градског већа поново је указано на опирање судским и инспекцијским забранама рада пилане, смештене поред обилазног пута, у зони заштите изворишта “Зеленица”. Град Лозница имао је велика улагања у модернизацију “Водовода” и нико нема права да изазивањем опасности нарушава квалитет воде. Бесправно изграђена пилана упркос свим забранама и даqе ради па се проблем мора решавати и уз подршку надлежних државних органа, саопштено је са седнице.

У марту предлагано рушење

Још у марту је радна група предложила Градском већу да у што краћем року покрене поступак за рушење тог објекта како би се спречило евентуално загађење градског водовода фенолом и тиме избегле несагледиве последице по здравqе и живот становништва града Лознице. Према речима Драгана Павловића, заменика директора “Водовода”, члана Градског већа и радне групе коју је почетком августа прошле године формирало  веће због нелегалног објекта “Пилана”, локална самоуправа се у међувремену  за помоћ обраћала надлежним министарствима покушавајући да  реши проблем.

– Град је од Министарства поqопривреде, шумарства и водопривреде и Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине тражио да предузму одговарајуће мере и они су реаговали. У јуну ове године Министарство поqопривреде, односно републички водопривредни инспектор донео је решење којим се одмах забрањује рад пилани, а почетком прошлог месеца и Министарство енергетике изрекло је забрану даqег рада. Власник пилане тражио је састанак, одржан је 30. августа у градској управи,  где је нудио замену парцела али на тој парцели не можемо ништа радити јер је у широј зони санитарне заштите тако да смо то одбили.  После састанка је наложено Тихомиру Вуковићу, власнику пилане, да одмах обустави рад, односно да је измести на другу локацију и да ће уколико тако не поступи, против њега бити покренут одговарајући кривични или прекршајни поступак. Пошто власник фирме није поступио по решењима министарстава, начелник Градске управе поново им се обратио са захтевом да нас хитно информишу о извршењу решења јер је рок био одмах и да евентуална жалба није одлагала извршење, а пилана и даqе ради. Међутим, одговоре нисмо добили – каже Павловић.

 

Опширније у штампаном издању и на novinarnica.com

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )