НАСТАВЉЕН ПРОТЕСТ СТАНАРА УЛИЦЕ СВЕТОГ САВЕ И ОКОЛНИХ  –  ПРИДРУЖИО СЕ И САВЕТ МЗ

НАСТАВЉЕН ПРОТЕСТ СТАНАРА УЛИЦЕ СВЕТОГ САВЕ И ОКОЛНИХ – ПРИДРУЖИО СЕ И САВЕТ МЗ

ПротестПрви пут су протестном збору присуствовали председник и заменик председника Савета МЗ. Договорено оснивање заједничке радне групе Организационог одбора протеста и Савета МЗ, а Скупштини града биће упућени захтеви грађана директно, преко МЗ и преко одборника. У уторак нова протестна шетња до градске управе

Станари Улице Светог Саве и околних, који се боре да сачувају стабла у својој улици, спрече изградњу паркинг-места и поврате разорене паркове тако што ће блоковски паркинзи бити уређени, а травњаци обновљени, окупили су се у уторак на још једном протестном скупу у парку. Овога пута на скуп су дошли и председник Савета месне заједнице “Ново насеље” Светозар Јовановић и заменик председника Зоран Стевановић. Грађане је занимало због чега Јовановић раније није долазио на њихове скупове већ тек након прошлонедељне протестне шетње.

– Да бих дошао на неки скуп, морам знати о чему се тамо ради. Да бих добио праве информације, отишао сам у ЈП “Град” и тамо сам добио уверавања да ће се сећи једно дрво, а да ће комисија стручњака проценити да ли има још које стабло да се посече и да се замени другим. Они су ми рекли да је у питању политички, а не скуп грађана. То је једини разлог због којег нисам дошао. Показан ми је предлог плана и видео сам да не стоји оно што грађани причају, а знам да сада на улици и пред улазима има седамдесетак паркираних возила па је боље да то буде уређено него овако дивље. Међутим, сада чујем да се барата неким бројкама и да се планира већа сеча и уништавање зеленила, а то не иде у прилог никоме. Покушао сам у ЈП “Град” да добијем те податке, али су ми рекли да таквог папира нема, а када сам указао да га људи поседују и да ћу га донети, отишли су да га траже па ми рекли да је однет у Шабац, пошто се тамо ради пројекат. Ваљда мисле да код нас нема стручних људи – обратио се Јовановић суграђанима додајући да подржава реконструкцију улице да буде још лепша, али у складу са жељама и захтевима грађана уз поштовање струке.

Јовановић је указао да би најпре требало завршити започето јер блоковски паркинзи нису уређени, а на директно питање да ли као председник Савета МЗ подржава противљење грађана изградњи нових паркинг-места, изричито је одговорио да подржава јер је за све оно што је у интересу грађана који ту живе.

А грађани су још једном потврдили да нису против уређења улице, али да неће изградњу паркинг-места и не дозвољавају сечу ниједног дрвета, осим оног које угрожава безбедност. Иванко Јанковић, председник Организационог одбора протеста (ОО), и Миломир Глишић, члан Савета МЗ Ново насеље и ОО протеста, обавестили су комшије да су присуствовали састанку Савета МЗ на којем су сазнали да Ново насеље располаже са милион и по динара од којих би део могао бити искоришћен за асфалтирање блоковских паркинга.

– Крај године ће брзо, а ни динар није потрошен. Пола милиона је предвиђено за изградњу неколико игралишта, али она сигурно неће бити завршена до новембра па предлажем да тај новац преусмеримо на уређење паркинга. Терене можемо уредити следеће године јер никоме неће користити преко зиме, а боље је да је не дочекамо са оваквим блоковским паркинзима – предложио је Глишић.

Зоран Стевановић је обавестио окупљене да је Савет МЗ од Градског већа тражио 3,2 милиона динара за приоритете које је одредио, али да је добијено милион и по и да Савет приоритете може да мења па да део новца преусмери у уређење блоковских паркинга.

Да је новац за уређење паркинг-места издвојио свако ко је надзидао зграду, или уредио пословни простор, окупљенима је пренео Хаxи Милан Арсеновић.

– Свако од њих је издвојио од 80 до 120 хиљада динара за паркинг-места, а где су отишле паре – не знам. Нису пребачене МЗ. Упропастише нам паркове, деца се играју у прашини, говорим као грађанин, а не као стручњак. Ко може рећи да је болесно дрвеће? Његова је сеча ради прављења паркинг-места, а знам да су у општини поједини добили задатак да говоре како је то фантастичан пројекат – казао је Арсеновић, иначе пејзажни архитекта.

Иако су представници Савета МЗ тражили да сви захтеви грађана иду преко МЗ, окупљени су изразили неповерење. Ипак, договорено је оснивање заједничке радне групе Савета и ОО протеста, а усвојена је и одлука да захтеве упуте Скупштини града и директно, али и преко Савета МЗ. Скупштини је у среду упућен захтев да јој се обрати председник ОО протеста Иванко Јанковић, а за уторак у 15.15 заказана је нова протестна шетња до градске управе. Договорено је и да се одреди рок до када блоковски паркинзи морају бити уређени, или ће се приступити блокади улаза у паркове.

Н. Трифуновић

 

Копија пројекта

Михаило Марковић, члан ИО протеста, тврди да поседује копију плана у којој јасно стоји да је за реконструкцију предвиђено 65 милиона динара, без ПДВ. Према његовим речима по десет милиона намењено је за осветљење, озелењавање и за сечу платана.

– Како десет милиона за сечење платана, ако ће се сећи само један или два, три? Имам копију плана који су сакрили од председника Савета МЗ – каже Марковић.

 

Одборник

Одборник Радован Врачевић нагласио је да је процентуално највише новца у буxет издвајано од грађана Новог насеља, а да “ништа није улагано” тако да се с правом може тражити да се паркови уреде.

– Ова игралишта су направили и оставили рупе около. Једно граде, друго разграђују. Не мислим да МЗ треба да даје паре за уређење блоковских паркинга јер их је ЈП “Град” направило без наше воље па нека их и заврши.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )