ЗА УГРОЖЕНЕ ОД КЛИЗИШТА – КУЋЕ ЗА ТРИ ПОРОДИЦЕ

Нов кров над главом овога месеца добиће три породице са територије Лознице  чија су домаћинства била најугроженија од клизишта. Радови су у завршној фази, а куће су саграђене од чврстог материјала, каже Милутин Станимировић, начелник градског Одељења за привреду.

Према његовим речима, куће су додељене домаћинствима којима је надлежна градска комисија забранила становање у  досадашњим објектима која су због оштећења или близине клизишта  постала небезбедна, а од броја чланова  зависила је површина објекта.

– Координационо тело за отклањање последица клизишта одобрило је за ову намену девет милиона динара, док је град Лозница са 1,7 милиона динара финансирао добијање локацијске, грађевинске и употребне дозволе као и испитивање геофизике тла. Лозница је кроз јавну набавку куће урадила за око 6,5 милиона и тако држави уштедела 2,5 милиона, што у ово време није безначајно.

 Три породице, Перић из Крајишника, Поповић из Брадића и Павловић из Корените добијају нов кров над главом. Шесточлана породица Поповић добија кућу од 93, а друге две од по 63 квадратна метра. На кућама је урађено око 95 одсто посла и сигурно ће бити усељене овога месеца – каже Станимировић, додајући да се куће налазе у Лозничком Пољу и Коренити.

Лозница, иначе, уколико буде неопходне помоћи државе, планира да помогне још 25 породица које су у различитој мери угрожене од клизишта али којима  није забрањено становање у у објектима. Од 2006. у лозничком крају регистровано је око 690 клизишта разног интензитета са великим штетама на пољопривредном земљишту, објектима и путној инфраструктури.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )