У ПОНЕДЕЉАК СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ  ВУКОВОГ САБОРА – У ЗНАКУ ОСАМ ДЕЦЕНИЈА САБОРОВАЊА

У ПОНЕДЕЉАК СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ВУКОВОГ САБОРА – У ЗНАКУ ОСАМ ДЕЦЕНИЈА САБОРОВАЊА

saborСабор ће бити отворен у понедељак, 9. септембра у 20 часова у Вуковом дому културе позоришном представом “Хасанагиница” Народног позоришта из Београда. На завршној свечаности у недељу 15. септембра, беседиће драмски писац и академик Душан Ковачевић

Вуков сабор, најстарија културна манифестација у Србији и једина културна манифестација уписана на Листу заштићеног нематеријалног културног наслеђа Републике Србије обележиће ових дана осам деценија трајања.

– Вуков сабор ове године обележава јубилеј 80 година постојања, подизања и освећења Вукове спомен-куће у Тршићу. Вуков сабор, што је још интересантније, има континуитет трајања што сведочи о посебности везе између Вука Караџића и народа чији је језик и писмо реформисао без обзира на државна уређења, културне политике и идеологију – каже Дајана Ђедовић, директорка Центра за културу “Вук Караџић” који је захваљујући преданом старању о Тршићу као знаменитом месту стекао статус установе у култури од националног значаја.

Према речима Љубинка Ђокића, помоћника градоначелника, град је за неколико последњих година у Тршићу учинио много.

– Почев од 2007. до данас је учињено много у знаменитом месту Тршић уз подршку ресорних министарстава. Набављена су три вајата, од којих је један данас Музеј Вукових сабора, други радионица старих заната, а трећи је мултимедијална учионица, обновљена Вукова спомен-кућа и објекти око ње, позорница на саборишту, пре три године отворена је Кућа писаца, а пре две и Музеј језика и писма. Ове године смо уз помоћ државе почели да градимо мултифункционални комплекс у Тршићу који ће добро доћи за скупове филолога, слависта, ученика који долазе на републичко такмичење из српског језика и друге. Тршић јесте и наш туристички потенцијал и наша посебна брига – каже он.

Сабор ће бити отворен у понедељак 9. септембра у 20 часова у Вуковом дому културе позоришном представом “Хасанагиница” Народног позоришта из Београда,  из чијег ће музеја сат раније бити отворена и изложба позоришног плаката, аутора Јована Тарбука.

Наредних дана биће отворена и изложба о Десанки Максимовић Библиотеке града Београда, Етнографски музеј ће се представити изложбом “Вез у граду – национално наслеђе и европски утицаји”, а у Галерији “Миће Поповића” биће уприличено књижевно вече страних писаца гостију књижевне колоније у Чортановцима.  У Тршићу ће бити одржан округли сто “Дела вуковске традиције као преводилачки изазов”, биће представљен и пројекат Института за књижевност и уметност “Српско усмено стваралаштво у интеркултурном коду” професора др Бошка Сувајџића, потом и научни састанак слависта са темама о Његошу и о утицају других језика и култура у српском књижевном језику. Гости Тршића биће млади слависти, њих 60, које у Вукове дане окупља Међународни славистички центар. Своје вече у оквиру Вуковог сабора имаће и КУД “Караџић” и гуслари, биће одржан и концерт групе “Мостар севдах”, као и концерт Владе Маричића.

 У недељу 15. септембра на завршној свечаности у Тршићу биће отворена велика изложба о 80 година Вукових сабора док су завршну представу на саборишту у Тршићу урадили у копродукцији Крушевачко позориште, Народно позориште из Ниша и Центар за културу “Вук Караџић” по тексту Бранислава Нушића “Деветсто петнаеста – трагедија једног народа”. Овогодишњи беседник на Вуковом сабору је академик Душан Ковачевић, по многима највећи српски живи драмски писац.

– Програми на Вуковим саборима настоје да буду садржајни и намењени посетиоцима који имају различита културна и научна интересовања. Намера нам је да из године у годину подсећамо најширу јавност на то да је Резолуцијом Унеска Вук Стефановић Караџић проглашен “грађанином света” уз напомену “да је он један од оних умова који су највише допринели духовном јединству човечанства” – каже Дајана Ђедовић истичући да је ова манифестација током осам деценија  имала  успоне и падове као и наше друштво.

Деветсто петнаеста – трагедија једног народа

Према речима Ђедовиђеве било је потешкоћа пронаћи за јубиларни сабор одговарајућу представу која се бави темом из наше националне историје, нешто што ће ићи у сусрет  годишњицама Првог светског рата.

– Одлучили смо се да то буде представа “Деветсто петнаеста – трагедија једног народа” по тексту Бранислав Нушића. Годинама се дешавало да све оно изведено на завршној свечаности на Вуковом сабору после нема никакав одјек, нема после свој позоришни живот. Ово је представа уз коју ће, где год да се игра,  уз њу ићи и прича о 80 година Вуковог сабора – каже она.

Управник Крушевачког позоришта Бранислав Недић каже да у комаду играју глумци овог и Народног позоришта из Ниша и верује да ће представа имати дуг живот, а Вуков сабор ће кроз њу живети читаве године. Према његовим речима, представа је уврштена у списак програма који ће представљати Србију у оквиру обележавања сто година Првог светског рата, одабрано је пет представа, а ова је једна од њих.

Одржани сви Вукови сабори

Ових дана појавиле су се нејасноће који је ово сабор по реду 79. или 80, а Дајана Ђедовић  објашњава ту недоумицу.

– Предложила сам члановима Програмског савета да ту забуну разрешимо и добила њихову подршку. Историјски подаци говоре да нема прекида у одржавању Вукових сабора, мада по  неким изворима, није одржан сабор у време Недићеве власти у Лозници. Међутим, то су нека идеолошка тумачења оних који су дошли после Другог светског рата, али  сви Вукови сабори од 1933. до данас су одржани. То је оно што је историјска чињеница и хтели смо да ставимо коначно тачку на приче како један сабор у ратној 1942. није одржан што није тачно. Овим исправљамо једну врсту бирократске заврзламе која нема везе са историјским подацима – каже она.

Т. М. С

З. В

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )