У БАЊИ КОВИЉАЧИ – ПРОПАДА ЖЕЛЕЗНИЧКИ ДОМ

У БАЊИ КОВИЉАЧИ – ПРОПАДА ЖЕЛЕЗНИЧКИ ДОМ

VILA DRAGAНекада репрезентативно здање последњих двадесетак година пропада препуштено зубу времена. МЗ Бање Ковиљаче тражила од “Железница Србије” да санира зграду којој прети самоурушавање. Има заинтересованих да реновирају здање и врате му стари сјај

На само неколико минута хода од центра Бање Ковиљаче, на узвишењу са одличним погледом, налази се зграда некада позната као вила “Драга”, а касније Железнички дом. У њеној архитектури још увек се наслућује некадашња лепота мада су зуб времена и небрига учинили своје и објекат претворили у руину.

Савет МЗ Бања Ковиљача обратио се летос “Железницама Србије” да види могу ли они ово здање довести у ред јер оно неће моћи да опстане још дуго под теретом година и пропадања. Радосав Јошић, члан савета МЗ, био је у Београду, али одговора оних који би требало да се старају о некадашњој вили, а касније дому, нема.

– Ишао сам у јуну у “Железнице Србије” којој зграда припада и у писаној форми Одсеку за имовину и Управном одбору предао наш предлог о формирању радне групе која би дошла и уверила се у стање објекта. Тражимо  да нађу начин да се санира или доведе у неко безбедно стање јер постоји опасност од самоурушавања, нарочито у случају великих снежних падавина. Кровна конструкција је дотрајала, унутрашњост објекта изгледа страшно, све је руинирано, а за једно туристичко место као што је Ковиљача непримерено је да има овако нешто. Да ово гледају туристи и гости Специјалне болнице који овуда свакдовено пролазе у шетњи? – пита се он.

Јошић прецизира да од “Железница” није тражено уступање објекта већ да учини нешто да га среди јер ово је њихово и законска обавеза је да сваки грађевински објекат буде безбедан. Зарастао у шибље одлично је место за станиште глодара, а мештани који живе у комшилуку објекта кажу да да се овде повремено појављују и велике змије.

– До сада нисмо добили никакав одговор тако да ћу почетком септембра поново ићи у Београд. Обратићемо се и Дирекцији за имовину Републике Србије пошто су ми у “Железницама” рекли да ништа неће моћи да решавају без консултација са њима. МЗ су се у више наврата обраћали људи из Бање Ковиљаче који су данас успешни привредници у Београду и озбиљно су заинтереовани да узму овај објекат, у оваквом стању, за стално или у вишегодишњи закуп, адаптирају га и ставе у употребу али надлежни то треба да им омогуће – прича Јошић док показује разваљене собе.

Пропао таван, почупана електроинсталација, остаци су онога што је некада било репрезентативно здање. Старијим мештанима Ковиљаче који га памте док је био у употреби или са разгледница, тешко пада садашњи изглед  ове зграде. Железнички дом, или некадашња вила “Драга”, пропада последњих двадесетак година. Један од власника виле био је лознички трговац Катић, човек који је спасао Петра Мркоњића од прогона па је овај владар радо боравио у њој. Зграда је 1910. била најмодернија бањска вила у Србији, опремљена телефоном и “електричним дозивалом”, записано је у књизи “Краљевска бања Ковиљача” аутора Владимира Вуловића. Државна железница ју је откупила од Катића између два светска рата и реновирала је пошто вила претрпела оштећења током Гучевске битке. Годинама је коришћена за одмор радника “Железница” али је са распадом СФРЈ и она доживела судбину некадашње државе. Својевремено је постојао домар који је повремено обилазио објекат али је преминуо, па је препуштена пропадању.

Тако зграда која је пре више од века била најмодернија вила у Србији труне напуштена и заборављена. Уколико “Железнице Србије” не среде ову зграду или је не уступе људима вољним да јој врате стари сјај, пропашће сасвим и урушити се  под теретом година и небриге.

Необавештени

О судбини зграде покушали смо да добијемо информацију и од “Железница Србије”. У њиховом Медија центру нису уопште знали за постојање Железничког дома, речено је да ће нас обавестити чим буду имали неку информацију и да су сада многи људи на “годишњим одморима”.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )